Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bikiny / foto: shutterstock

Hit léta: tyhle supermalé bikinky!

Je to skandální, nebo je to logické pokračování toho, jak látky na plavkách neustále ubývá? Kdysi se lidé koupali úplně oblečení, teď už je to spíš nahota.

Kde je nějaké tajemství? Možná pod dvěma centimetry čtverečními látky? Takhle se v americkém Hollywoodu na výročním setkání pro zvané „Silver Cash Invitational Bikini Contest“ oblékly hostesky předvádějící nejnovější trendy v plavkové módě.

Že bychom se za chvíli všichni koupali na Adama? Baculatější dámy a ty, které nemají dost sebevědomí nebo dosti lepé křivky, nejspíš trpí už teď.

magazin.cz

magazin.cz

magazin.cz

magazin.cz

magazin.cz

Historie plavek
Už ve starověku to lidé mnohdy neřešili, buď vlítli do vody úplně nazí, nebo se vůbec nenamáhali se svlékáním a koupali se prostě v oblečení. Občas ženy nosily dva pruhy látky, jeden nahoře, jeden dole, což bylo jakýmsi předznamenáním dnešních bikin.

Vůbec nejhorší časy zažívaly ženy v 18. století. Místo pohodlných plavek nosily velice nepohodlné a vše zakrývající koupací šaty. Pod tím nohavičkové kalhoty, kdyby se náhodou šaty nadzvedly, aby ani pod nimi nebylo nic vidět. Látka byla neprůhledná, i když byla mokrá.

magazin.cz

Zatčena za příliš malé plavky
Až v 19. století se ženy mohly vrátit k tomu, co nosily jejich předchůdkyně už před tisíci lety. Plavky na dvě části. I když tady to k bikinám ještě mělo hodně daleko. Měly dlouhé kalhoty a přes ně jakýsi župan.

Pokud by žena ukázala něco víc než bylo zvykem, mohla jít i do vězení. Ramena, nohy a krk musely být očím světa ukryta. V roce 1907 byla za podobnou nepřístojnost zatčena Rakušanka Annette Kellerman. I přes to ale po zbytek svého života bojovala za uvolnění mravů, mnohé ženy jí fandily a nakonec se to určitě i díky ní povedlo.

magazin.cz

Nohavice do půli stehen, odkryté ruce, to jsou plavky na začátku 20. století. Když pak začali lidi hodně sportovat a začala se otevírat nejrůznější rekreační střediska, lidé logicky i víc plavali a nepohodlné a příliš velké plavky je musely pěkně štvát. Mravy se trochu uvolnily.

Začala s tím Amerika, když do světa vypustila fotky z tzv. „Plavkového dne“, který byl jakousi manifestací za svobodu v oblékání při koupání. Fotky jsou ze 16. května roku 1916 z Madison Square Garden. Dámy celého světa se chtěly koupat v tom samém, co bylo na téhle fotce.

magazin.cz

První bikiny byly stejným šokem jako bomba na Hirošimu
V roce 1946, chvíli poté, co Američané shodili atomovou bombu na Hirošimu, padla další bomba na mola módního světa. Těžko říct, která z těch dvou bomb svět vyvedla víc z míry. Oboje mělo hodně společného, vždyť název BIKINY byl odvozen od atolu, na kterém Americká armáda prováděla testy jaderných zbraní. Tyhle nic nezakrývající plavky si žádná modelka nechtěl oblíknout, takže nakonec je předvedla jistá striptérka.

Ani v 50. letech se do bikin jen tak každé nechtělo. Dokonce ani nejkrásnějším ženám světa. Z tehdejší soutěže Miss World byly vyloučeny, zvýhodňovaly by prý odvážnější soutěžící před těmi stydlivějšími. Ráj bikin pořádně odstartoval až film z roku 1957 A bůh stvořil ženu, tady v bikinkách hrála krásná Brigitte Bardot a svět uznal, že když je může nosit i BB, muže on taky.

V 60. letech už bikiny letí o sto šest. Když se v bondovce Dr. No objeví nádherná Ursula Anders, svět už bikiny prostě miluje. Začínají se nosit i tzv. MONOKINY, tedy jen spodní díl plavek bez podprsenky, v 80. letech přišla na svět TANGA, která prý vznikla podle tradičních úborů jistých amazonských kmenů. No a dnes tu máme celou řadu nudapláží a ani bikiny už nejsou, co bývaly. Tak co, dámy, troufly byste si do nich? Pánové, líbilo by se vám to?

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1 957