Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šárka Pechočiaková / foto: Shutterstock

Exmodelka říká: Už nejsem ramínko na šaty

Je jí 21, s modelingem začala ve 14 ještě jako ošklivé káčátko, setkala se s Armanim, ale teď jí slibná kariéra modelky nechybí. „Ostatním bych to doporučila, ale dceru od modelingu budu odrazovat," říká Šárka Pechočiaková.

Šárko, jak jsi se k modelingu dostala?

Ve čtrnácti mě v Brně oslovila skautka modelingové agentury. Něco takového by mě do té doby vůbec nenapadlo, byla jsem takové ošklivé káčátko, hubená, vysoká, navíc s rovnátkama, opravdu žádná krasavice. Ale zalichotilo mi to, a tak jsem se rozhodla to zkusit. Přesvědčila jsem naše, aby mi zaplatili první fototest, a skočila do toho rovnýma nohama.

magazin.cz

 

Proč myslíš, že si tě pro modeling vybrali?

Zřejmě ve mně viděli potenciál. Obecně má vysoká a hubená holka šanci, i když si tak třeba nepřipadá. Vždyť i fotbalisti jsou často kupovaní hodně mladí s tím, že z nich něco vyroste. Stejně tak modelingové agentury naberou mladé třeba ani ne tak pěkné holky a spoléhají na to, že se otrkají a vyloupnou se z nich krasavice. Mateřská modelingová agentura potom z takového úspěchu mladých děvčat těží (a ne málo).

 

Jaké byly tvé první modelingové krůčky?

No já ještě v těch čtrnácti nebo patnácti odjela sama na dva měsíce do Kuala Lumpuru, takže ten můj modelingový start byl hodně ostrý. Tam jsem se musela starat sama, zvyknout si na život bez rodičů a kamarádů. Člověk rychle přijde o iluze. Ale poznala jsem úplně jiný svět, než jsem znala před tím. A z hlediska modelingu to byla taky velká škola, přehlídky, focení, … Na gymnáziu mi povolili individuální plán, ale hned jak jsem přijela, jsem musela dohánět všechny zkoušky, abych měla stejný počet známek jako ostatní. Ve škole mi skutečně z ničeho neslevili, ba naopak.

 

Nebála ses? Kývla jsi na takovou nabídku hned?

Na jednu stranu se mi to určitě chtělo zkusit, bylo to něco nového, ale na druhou stranu jsem chtěla zůstat ve škole, bála jsem se, že obojí nezvládnu. Ale agentura mě i rodiče ujišťovala, že se mi nic nestane a že to bude stát za to.

magazin.cz

 

I po finanční stránce?

Bohatá jsem se z ciziny hodně dlouho nevrátila, pracovala jsem na pokrytí nákladů a platbu agentuře. Skoro z každé země, kde jsem byla, jsem se po odečtení nákladů vracela téměř s holýma rukama. A tak jsem chodila ještě na brigády do čínské restaurace jako servírka, abych měla v Čechách peníze.

 

Co je podle tebe na práci modelky vůbec nejtěžší?

Poslouchat. Modelka musí poslouchat úplně všechny – agenturu, klienty... Lidi, kteří si o vás myslí, že jste ramínko na prádlo a nevidí ve vás člověka, co samostatně uvažuje. Je pravda, že mezi modelkami je spousta „slepic“, ale taky je mezi nimi hodně inteligentích žen, které mají modeling jen jako zábavu a přivýdělek. Mě každopádně tenhle přístup vadil hodně, nejsem ničí ramínko.

 

Není to někdy ještě horší? Nemají někteří agenti třeba pocit, že si k modelkám můžou hodně dovolit a ta, která si od nich dovede udržet odstup, na to profesionálně doplatí?

Pokud se to někomu nepříčí, určitě i to, co jste naznačil, je cesta nahoru. Ale obecně bych řekla, že klíčem k opravdovému úspěchu jsou přeci jen spíš tvrdá práce a profesionální přístup. Není to tak zlé. To se spíš pomlouvají modelky mezi sebou a tak.

magazin.cz

 

Kolik času modeling zabírá?

Dá se říci, že čím lépe ho chcete dělat, tím více času zabírá. Prostor pro nějaký časový rozvrh je dost omezený. Mě stál modeling orientačně šest a půl roku života. :)

 

To nezní úplně lákavě. Jak jsi to během té doby měla s klukama? Najde si modelka vůbec čas na vážnější vztah? Třeba v branži?

Tak s modely jsem rozhodně nechodila, na takový typy já vůbec nejsem. Času jsem měla opravdu málo. V Čechách jsem přítele nikdy neměla. Přítel byl cizinec.

 

Obecně řečeno – doporučila bys holkám kolem těch čtrnácti, aby se do modelingu vrhly, nebo ne?

Ostatním děvčatům bych to doporučila, ale svou dceru budu odrazovat. Rodiče, kteří to dovolí dcerkám, které jsou tak mladé, si musí být jisti, že je dcera uvědomělá, zná svojí hodnotu a nikdy by neklesla kvůli zlatému pozlátku někam na dno společnosti. Pokud tomu tak není, končí to špatně. Znám i případy, kdy je slečna ve dvaceti se základním vzděláním téměř zoufalá, protože nemá práci a neví co bude dělat. Přesto je ale tahle zkušenost opravdu zajímavá a hodně těm holkám dá. Ale dnes si myslím, že jsou pro život užitečnější jiné věci.

 

A naopak – co nejhezčího ti modeling dal?

Asi největší zážitek spojený s modelingem pro mě bylo setkání s Giorgiem Armanim na přehlídce Emporio Armani v Miláně. To je obdivuhodný člověk. S ním jsem se setkávala poměrně často, v Itálii jsem pracovala výhradně pro Armaniho a La Perlu.

 

Proč jsi modelingu nechala?

Přestávalo mě to naplňovat, svou roli sehrál i ten pocit „ramínka pro někoho“, kterého už jsem měla vážně po krk. Pracovala jsem tou dobou ve Španělsku, kde se mi strašně líbí, a chtěla jsem tam zůstat. Na internetu jsem si našla práci, která mne zaujala, uspěla na pohovoru a v květnu 2008 začala v Madridu pracovat pro společnost Electronic Arts (EA). A musím říct, že modeling mi od té doby vůbec nechybí, práce pro EA mě baví mnohem víc.

magazin.cz

 

Proč zrovna Electronic Arts?

Je to největší producent her na světě, vydávají hru The Sims, kterou jsem vždycky hrála, ale hlavně to byla prostě příležitost pracovat v Madridu a ta mě velmi zaujala. Na pozici, na kterou jsem nastoupila a na které už rok působím, můžu navíc uplatnit znalost mateřštiny, což není ve světě obvyklé. Ta práce mě fakt baví.

 
A co přesně děláš?

Lokalizace her EA do češtiny. Překlady dodává externí agentura, ale finální fázi a doladění lokalizace máme na starosti my, tedy EA Spain. Jde o jakési testování textu, což se dá popsat jako nasazení, úprava a doladění češtiny tak, aby hráči v Čechách měli ze hry stejný zážitek jako hráči v Americe. Třeba The Sims 3, kteří vycházejí teď v červnu, jsme testovali do dneška už asi osm měsíců. Jako práci navíc jsem si vytvořila ještě vlastní portál pro hráče a fanoušky, který teď dolaďuji tak, aby mohl být spuštěn ke dni vydání hry. Bude to na adrese www.czechyoursim.com :) Na téhle stránce hráči najdou návody, tipy, triky ke hře The Sims 3, fórum, kde se budou moci o hře bavit a sdílet své zážitky a společně řešit problémy, mnoho materiálů o samotné hře, věci ke stažení apod. Také spolupracuji s EA Czech, konkrétně s marketingovým oddělením a přispívám na jejich oficiální stránky www.electronicarts.cz/thesims3.

 

Pořád si to neumím moc představit. Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

Přijdu do práce, dám si kafe, zapnu počítač, přečtu si plán testování na daný den a vyzvednu si aktuální verzi hry se všemi předešlými změnami. Dejme tomu, že plánem je zkontrolovat a opravit sekci CAS (Vytvořit Simíka). Sednu k počítači, otevřu si příslušné dokumenty, programy a začnu pracovat. Mým cílem je vidět veškerý text, se kterým se hráč může setkat a případně ho poupravit.

 

Co musí člověk umět, aby mohl takovou práci dělat?

Musí umět obstojně česky, v kanceláři se navíc hovoří anglicky a španělsky. Z hlediska techniky používáme běžnou sadu Office programů a některé speciální lokalizační aplikace. Hodně je to i otázka cviku, jak se říká opakování je matka moudrosti. K samotnému hraní se moc nedostaneme, máme k dispozici spíš spoustu cheatů a dalších nástrojů, které umožňují a ulehčují efektivní testování. Takže se už dost těším, až The Sims 3 vyjdou a budu si je moci opravdu zahrát :)

 

Kolik lidí na takové lokalizaci pracuje?

Překladatelé, koordinátoři, lokalizátoři, … ne méně než deset lidí.

 

Co tě na tom nejvíc baví?

Dost zábavné je sledovat komentáře nadšenců, kteří se nemohou dočkat vydání hry a vymýšlí si nejrůznější věci, které se ve hře „zaručeně objeví“. Třeba právě u The Sims 3 se hráči hádají, jestli bude možné založit homosexuální vztah nebo jestli se mohou Simíci navzájem zabíjet apod.

 

A můžou Simíci založit homosexuální vztah?

To záleží na tom, jak hru hrajete. Při vytváření vlastního Simíka se to nastavit nedá. Ale když dobře a dlouho flirtujete se Simíkem stejného pohlaví, neodolá. To je stejné jako mezi lidmi, ne?

 

Čím se budou podle tebe The Sims 3 lišit od předchozích dílů?

Tak hlavními lákadly jsou určitě do detailů propracovaná osobnost Simíka, která má zásadní vliv na děj celé hry. Jinak se prostě bude hra vyvíjet pro romantickou kleptomanku než pro zábavného knihomola. A další zásadní novinkou je otevřené sousedství, ve kterém hráči najdou rodiny z předchozích dvou dílů, po městečku se mohou Simíci volně pohybovat a vše se zkrátka čím dál víc přibližuje realitě. Najdou se lidé, kteří budou hru kritizovat, ale já pevně doufám, že se fanouškům Simíků bude hodně líbit.

 

Ve Španělsku už zůstaneš?

Ve Španělsku se mi líbí a chtěla bych tu zůstat, ale uvidím. Každopádně bych ráda zůstala v EA, práce mě moc baví.

 

A rodina nebo kamarádi ti ve Španělsku nechybí?

S rodiči si pravidelně volám a píši, občas mi chybí, ale já jsem zvyklá. V tom mě asi dost ovlivnila právě předchozí zkušenost z modelingu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 118