Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Největší chyby při hubnutí

Překotné hubnutí často napáchá lidskému organismu více škody než užitku. Shodují se na tom populární cvičitelka Hanka Kynychová a renomovaná dietoložka Monika Divišová.

Obě odbornice na zdravý životní styl tvrdí, že kombinace pohybu a správné stravy je ideálním strašákem pro nadváhu a nespokojenost se svým tělem. Nevyplácí se na zhubnutí spěchat ani mít nesplnitelné nároky na svou váhu.

"Rozhodně na hubnutí nepospíchejte. Čím pomaleji a pohodověji budete hubnout, tím lépe se vám bude váha udržovat," radí dietoložka Monika Divišová z Centra Wellnessia.

Čemu se vyhnout?
A dodává, jakým potravinám se vyhnout. "Z jídelníčku je dobré vyřadit potraviny z bílého cukru. Také doporučuji vyhnout se moučníkům, sladkostem, limonádám, zmrzlinám, majonézám a kečupu. Bílé pečivo a těstoviny nahraďte celozrnným a dejte si pozor na skryté kalorie v uzeninách, sýrech a instantních výrobcích," tvrdí Divišová.

Jezte slunečnicový chléb i mořské řasy

Výčtu nevhodných potravin bychom se mohli leknout, vypadá to, že vlastně nebudeme mít co jíst. Opak je však pravdou. Existuje řada zdravých a chutných potravin. Některá jídla lze nahradit zeleninou.

"Místo bílého pečiva podávám ve své rodině celozrnný slunečnicový chléb z řady Fit den od Penamu. Dále jsou zde vhodné potraviny jako sušená rajčata, sýr cottage, skleněné nudle, mořské řasy, výrobky ze zakysaného mléka, sója a spousta dalších dobrot," uklidňuje Hanka Kynychová, která se tématu výživy a vhodných pohybových aktivit věnuje ve své knižní novince Za/chraňte si život.

I chůze je sport
"Je jasné, že bez pohybu vytoužené postavy nedocílíme. Neznamená to však, že se musíme trápit sportovními aktivitami, ke kterým nemáme vztah. Pro ty, kteří sportu moc neholdují, je ideální čtyřicetiminutová procházka rychlejším tempem. Při špatném počasí lze tuto aktivitu nahradit H.E.A.T. programem, který je určen opravdu pro každého," uzavírá Hanka Kynychová.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 39