Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Detox vašeho šatníku: Co vyhodit, co nakoupit?

Máte stále plnou skříň oblečení, a přesto s oblibou říkáte, že „nemáte co na sebe“?

Je to zvláštní paradox, který je pro ženy typický – přestože jejich šatníky často praskají ve švech, mnohdy stojí bezradně před šatní skříní a dumají, co si vlastně vzít na sebe. Mnohdy dojde i na charakteristické stesky, že vlastně žádné pořádné oblečení nemají.

Týká se to přitom často žen, které oblečení nakupují poměrně často a výdaje za oblékání tvoří podstatnou složku jejich rozpočtu. Jak je to možné? Klíčem je správná organizace šatníku. I nad svým oblečením je vhodné se nejdříve zamyslet.

Přemýšlejte!

Většina žen nosí přibližně 20% ze svého oblečení, výsledkem poté je, že se oblékají prakticky pořád velmi podobně. Někdy bývají již i ony samy otrávené ze svého monotónního vzhledu – přitom jejich skříň je stále plná oblečení!

Důvodem je, že často nakupujeme oblečení, které vůbec neodpovídá našemu životnímu stylu. Zamyslete se nad tím, jak vlastně trávíte volný čas. Nejlépe to zjistíte, vzpomenete-li si, jaké činnosti jste dělala během uplynulých čtrnácti dnů.

Zkuste si činnosti zapsat a získáte analýzu svého volného času. K tomu je třeba přidat úvahu nad oblečením, které nosíte nejčastěji. Dáváte přednost tmavému oblečení? Nosíte to nejpohodlnější? Z největší pravděpodobností zjistíte, že si velmi často kupujete oblečení, které vám vlastně nevyhovuje. Možná byste sama sebe ráda viděla v podobném oblečení, ale nakonec se kousek neujme a jen visí ve skříni.

Slevy nejsou „pravé ořechové“

Mnoho žen také nakupuje ve slevách – ale zboží ve slevách už často nepředstavuje přesně to, co jsme chtěli, ale určitou alternativu, kterou pořídíme, protože je „výhodná“. Dobře, pořídila jste si výhodné oblečení ve slevě, které podle vás „není vůbec špatné“. Nakonec je ale nevynosíte – opravdu to byla „výhodná“ koupě?

Módní stylisté radí zvolit si svůj styl a toho se držet. Teprve víte-li přesně, co chcete, může se vám náhodně podařit, že kousek najdete ve slevách. Nenechte si však vnutit nic s cedulkou „minus 50%“, co je sice dobré, ale není to zcela přesně to, co zapadá do vašeho šatníku.

Sluší vs. hodí se?
Často také nakupujeme oblečení, které se nám líbí, aniž bychom přemýšleli, kam v něm vlastně budeme chodit. Odvážný top pošitý stříbrnými flitry: vypadáte v něm jako modelka, docela jinak než obvykle – ale nakonec si v něm vyjdete jednou na dovolené u moře a odložíte jej, protože jste se v něm necítila dobře, když jste na sebe upoutala veškerou pozornost okolí.

Nebo ráda kupujete sportovní, pohodlné oblečení, potom ale denně řešíte dilema, v čem vlastně chodit do práce.

Přemýšlejte 2x!
Podobné je to i s nákupem obuvi. Mnohdy se ženy nechají doslova svést krásnými střevíčky, které však nejsou vhodné na denní běžné nošení nebo jejich podpatky nedovolují pohodlnou chůzi...

Jakmile se vám podaří učinit analýzu svého životního stylu, můžete již mnohem lépe kontrolovat své výdaje za oblečení.

Jaké oblečení je drahé a jaké levné? Klíčem je srovnání skutečných nákladů, které vydělíte počtem příležitostí, kdy si kousek vezmete na sebe. Potom jsou šaty za 2000 Kč slevněné na polovinu mnohem dražší investicí, jestliže je na sebe vezmete třikrát do roka, než tomu bude u kalhot za 4000, které budete nosit prakticky denně....

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 7