Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nákupy / foto: shutterstock

10 tipů pro ideální šatník

Pořídit si všestranný šatník je umění.

Každá parádnice zná nával adrenalinu, když v obchodě uvidí něco opravdu pěkného. Něco, co by jí moc slušelo, co zkrátka musí mít. Jako správná shopaholička popadne kýžený kousek a běží s ním do kabinky, kde se do něj při zkoušení zamiluje natolik, že zapomene poslouchat hlas rozumu. Ten by jí totiž často napověděl, že věc je sice hezká, ale není v jejím stylu a hlavně, že nemá nic, co by se k ní hodilo.

A jaké jsou konce takových náhlých vzplanutí? Šatna přetékající oblečením a člověk stále nemá nic na sebe. Jak z toho ven? Poradíme vám pár triků, díky kterým si pořídíte ideální garderobu.

Vyšší podpatky jsou lepší
Není třeba zdůrazňovat, že vysoké podpatky dělají delší a štíhlejší nohy. Co je ale důležitější, dodávají sebevědomí.

Další jejich výhodou je, že se dobře hodí ke každé příležitosti: stejné můžete mít jak k formálnímu oděvu, tak pro běžné nošení. Pravidlem je, že čím jsou podpatky vyšší, tím pro ně najdete všestrannější využití.

Nejlepší jsou sice jehlové podpatky, ale pokud v nich neumíte správně chodit, zvolte pro běžné nošení raději nějaké se širší základnou.

magazin.cz

Správná velikost je důležitá
Každé oblečení by mělo odpovídat vaší konfekční velikosti a také správně padnout. Pokud ne, bude i sebelepší kousek vypadat nemotorně. Věnujte také velkou pozornost proporcím postavy.

Například tričko by mělo ideálně končit těsně pod pasem. Krátké sako skvěle ladí s džínsy, sukní a tričkem. Zkrácené kalhoty by měly končit v nejširší části kotníků, výborně vypadají s vysokými podpatky, balerínami nebo kotníčkovými botami s podpatky.

Klasické kusy!
Místo každoroční kompletní výměny šatníku investujte do klasických kousků, které nikdy z módy nevyjdou. Ty se stanou základem vašeho šatníku a stačí je jen obměnit zajímavými detaily.

Klasické věci, do kterých se vyplatí investovat:

  • Trenčkot
  • Kožený kabát
  • Malé černé
  • Sako ve stylu Chanel
  • Sukně a trička v neutrálních barvách
Pohrajte si s barvami!
Je hloupost myslet si, že když naplníte šatník kousky v černé barvě, budete mít variabilní garderóbu. Potřebujete barvy, abyste nevypadala, že jste denně na pohřbu, případně na cestě na jednání.

Existuje spousta možností, jak použitím správných barviček změnit styl. Zářivé tričko vykukující ze svetru do V, křiklavé šperky ve spojení s klasickým kostýmem, případně jednoduchými šaty – takové kombinace vypadají skvěle jak na party tak v práci.

magazin.cz

Nejdříve investujte do základu
Už jste si někdy sestavila model k broži nebo šátku? Je jasné, že je to hloupost. Vyplatí se nejdříve si nakoupit základní kusy šatníku: kabát, šaty, kostým a podobně. Když máte základ pohromadě, můžete si k němu opatřit méně důležité věci jako bižuterii a malé detaily.

Džíny, které perfektně padnou
Asi budete souhlasit s tvrzením, že džíny jsou pro mnoho lidí stavebním kamenem šatníku. Jenže by měly opravdu perfektně padnout. Ty správné končí přesně 5mm pod spodní částí paty.

Vintage styl je zrádný

Je nepřehlédnutelný a je šik! Vintage styl z váš může udělat královnu noci, nebo na druhou stranu dokázat, že absolutně nemáte vkus. Pokud nemáte na nové kousky a hledáte ve slevách a výprodejích, mějte na paměti následující: starší modely mohou mít jinou velikost, proto je nutné, abyste si každý vyzkoušela.

Za druhé: dejte pozor na dírky, které tam nemají být, a odřenou či vyblýskanou látku. Pak byste místo stylově mohla vypadat jako šmudla.

magazin.cz

Nechte pracovat představivost
Koupila jste si kousek, který se vám strašně moc líbí, ale vůbec to není váš styl? Hned ho nevyhazujte a zkuste chvíli přemýšlet. Vyzkoušejte, jak by vypadal třeba s páskem – ten dokáže změnit siluetu. Nezapomeňte na bižuterii či šátky.

Pořád to není ono? Rozhlédněte se, jak se oblékají ostatní a inspirujte se v časopisech. Když je garderoba pestřejší, je to vždycky lepší.

Nespěchejte
Výzkum zjistil, že se většinou rozhodneme pro koupi do tří vteřin od chvíle, kdy jsme věc poprvé viděli, což je velice krátká doba. Proto se vždy uklidněte a popřemýšlejte, zda to opravdu potřebujete, nebo ne.

Zbořte pravidla
Pravidla mohou pomoci v životě, ale kreativitě často škodí. Například si vezmete boty, které ladí s kabelkou a ta zase souzní s doplňky – budete vypadat dokonale, ale tradičně.

Dejte důraz na to, co vás odliší! Černé šaty s barevnými botami vypadají skvěle, ale zamyslete se, zda barva, po které saháte, je ta správná. Černá vypadá skvěle s červenou, ale se stříbrnou taky. A třeba takovou kombinací rozhodně překvapíte!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 16