Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

10 nejčastějších kosmetických omylů

Jaké chyby děláme v péči o pleť a vlasy?

1. Čím více, tím lépe
Jistě sami tušíte, že to není pravda. Vlasy i pokožka si totiž vezmou jen tolik pečujícího přípravku, kolik ho opravdu potřebují. Raději naberte menší množství a pečlivě a rovnoměrně ho rozetřete či naneste. V případě, že vám nevystačí, není problém přidat, ubírat ale budete jen s obtížemi.

2. Pravidelné používání řasenky láme řasy

Vůbec ne! Maskary nové generace kromě tmavé barvy pro zvýraznění řas obsahují i spoustu pečujících prostředků nebo vitaminů. K lámání řas vede silné „drhnutí“ oka vatovým tamponem při odličování – necitlivě tak řasy ničíte. Na druhou stranu jim ani neprospěje, když se zapomenete před spánkem odlíčit.

magazin.cz

3. Citlivé oči by se neměly líčit
To už naštěstí dávno neplatí. V lékárnách koupíte řasenky např. od La Roche – Posay, které oči nedráždí. Vhodné jsou také tekuté oční linky třeba od Clinique.

Žádný oční make-up by se vám hlavně neměl sypat do oka, takže raději volte krémové oční stíny. S nánosy barev to nepřehánějte, aby oko nebylo zbytečně zatížené – měně je více!

4. Jemné vlasy zesílí, když je ostříháte
Tak to bohužel opravdu ne. Dojem objemu po ostříhání je způsoben konečky vlasu, jež mají po ušmiknutí větší plochu. Tloušťka vlasu je tvořena již od kořínku a je možné ji zesílit jedině výživou zevnitř.

Samozřejmě existují stylingové přípravky, které dokáží vytvořit překvapivý objem, ale to je spíše jen takové vlasové kouzlo, které za chvíli vyprchá. Pro zkvalitnění struktury vlasu a zhuštění zkuste raději doplňky stravy.

5. Maštění vlasů se častějším mytím ještě zhoršuje
Tak to je skutečný nesmysl. Stejně jako je pleť suchá, normální, či mastná, tak i vlasy mají různé druhy kvality.

V první řadě si pořiďte šetrný šampon na mastné vlasy. Můžete používat i kondicionér, ale vždy jen v malém množství. Raději ho nenanášejte až ke kořínkům, nesmí totiž vlasy zatěžovat. Účes během dne neupravujte rukama, zanesete tak do vlasů další mastnotu a nečistoty.

Myjte vlasy tak často, jak je to nutné, pokud chcete používat šampony denně, vydejte se pro ně do lékárny – doporučují vám výrobky, které nenarušují pH pokožky.

magazin.cz

6. Akné je záležitostí mladistvých, později je to jen špatná péče o pleť
Největší procento postižení pleti samozřejmě zasahuje -náctileté, ale vzhledem k horšícímu se životnímu prostředí a agresivním látkám v jídle mají dnes akné často také ženy do 35 let.

Výzkumy ještě nejsou s preparáty pro starší tak daleko, v každém případě ale platí: čistěte pleť odličovacími vodami z lékárny 2× denně, nepoužívejte mastné krémy – lepší je gel, který by měl obsahovat hojivé a protizánětlivé složky – a 1× za čtyři dny si udělejte peeling.

7. Konzumace čokolády je častou příčinou akné

To je holý nesmysl, i když za chuť na čokoládu a tvorbu akné jsou zodpovědné úplně stejné hormony.

8. Lak na nehty je zpevní, ale chemie uvnitř jim jen škodí
Tohle také není pravda. Zapomeňte však při nákupu kosmetických laků na podomní obchodníky a prapodivné značky za dvacku. Lak sice skutečně obsahuje spoustu chemie, na druhou stranu ale může nehty i vyživovat.

Postupujte následovně: nejprve nehty nalakujte podkladovým léčivým lakem, jehož účinek odpovídá vašemu problému s nehty (lámání, štěpení apod.), a potom pokračujte barevným lakem. Jako poslední naneste svrchní krycí lak, aby byly nehty pevné, a tak i chráněné před škodlivými vlivy okolí.

magazin.cz

9. Časté koupání vysušuje pokožku
To už naštěstí neplatí! Přísady, které si můžete dnes v koupeli dopřát, totiž pH kůže dokáží naopak skvěle obnovit. Máte-li problémy se suchou kůží, spolehněte se na výrobky značek Sebamed nebo Savoderm.

10. Intimním zónám a podpaží neprospívá odstraňování chloupků
Není to pravda. Pravidelná depilace v těchto místech totiž brání množení bakterií, tudíž i nepříjemnému zápachu. V létě se navíc tato jinak dobře uschovaná místečka tolik nezapařují, a tak předcházíte vzniku dalších problémů.

Klasické holení žiletkou je pro intimní zóny i podpaží nejlepší a nejhygieničtější. Pokud se vám následně vytváří vyrážka, zkuste dětský zásyp s azulenem. Po holení podpaží nepoužívejte alespoň několik hodin agresivní deodoranty.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 14