Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Mastné, suché… jak o jednotlivé typy vlasů pečovat?

Správná péče o vlasy jim zajistí kvalitu a krásu.

Normální vlasy
Pokud máte tento typ vlasů, jste šťastným člověkem. Takzvaně normální vlasy bývají hedvábně lesklé, nemají sklon k přeschlým konečkům ani k maštění u kořínků.

Správná péče: Můžete si dopřát pravidelné kartáčování i fénování. Používejte šampony pro váš typ, totéž platí i o kondicionéru. Kúry nejsou potřeba příliš často, pouze když je účes vystaven extrémním podmínkám, jako je například slunce, mráz nebo slaná voda.

magazin.cz

Mastné vlasy
Na žádném jiném místě není tolik mazových žláz jako na hlavě. Tento typ vlasů je většinou podmíněn geneticky, tvorbu tuku v mazových žlázách podporuje také přílišná produkce mužského hormonu testosteronu, stres, pocení či některé hormonální přípravky.

Správná péče: Používejte speciální šampon, který neobsahuje tolik olejových složek. Produkty pro mastné vlasy se starají, aby se mazové žlázy neucpávaly, produkci mazu však neovlivní. Mastné vlasy není dobré fénovat horkým vzduchem, také je přehnaně často nekartáčujte, mastnotu tak jen zanášíte i na suchá místa.

Suché vlasy

Tento vlasový typ je křehký a často matný. Příčin suchých vlasů může být několik, zpravidla jsou podmíněné geneticky, nebo je poničí slaná voda, slunce a nepříznivé ovzduší. Nedostatečná produkce mazu je také výsledkem nadměrně namáhané pokožky.

Správná péče: Kromě výživného šamponu budete potřebovat i balzám pro každé mytí a jednou za týden výživnou masku. Vhodné jsou také masáže, které prokrvují pokožku hlavy a podporují proudění živin do vlasu samotného. Hlavní pravidlo – věnujte hydratační péči nejen vlasům, ale i pokožce. Pro zdravý vlas je zdravá pokožka základem. Fénování horkým vzduchem a žehlení bezpodmínečně vynechejte.

magazin.cz

Jemné vlasy
Bývají většinou kvalitní a lesklé, ale chybí jim objem a je často problematické je upravit do nějaké formy či tvaru

Správná péče: Jemné vlasy nepotřebují vyživit, intenzivní péče se dokonce příliš nedoporučuje. Dobré jsou přípravky pro zvětšení objemu, které vlasu dodají pružnost, odolnost a ten pak úspěšně vzdoruje nepříznivým vlivům, třeba horkému fénování. Jemný vlas potřebuje více než kterýkoli jiný typ chránit před klimatickými vlivy, jako je vlhkost, slunce, slaná voda či znečištěné životní prostředí. Objemu pomohou natáčky nebo slabá trvalá ondulace (dnes už existují i velmi šetrné prostředky).

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4