Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jolie na Oscarech / foto: Shutterstock

Král bižuterie přichází do Česka!

Překrásné kousky návrháře šperků Kennetha Jay Lanea určitě znáte z oblíbených seriálů Sex ve městě, Džungle rtěnek nebo Super drbna. Nejde totiž jen tak o nějakou „bižu“, ale o nepřehlédnutelné skvosty!

Osmdesátiletý matador americké návrhářské scény začínal po absolvování designérské školy ve čtyřiadvaceti letech jako umělecký ředitel časopisu Vogue. Psal se rok 1954 a mezi Kennethovy první práce patřily překrásné kolekce bot pro značky Christian Dior a Delman. Při zdobení šatů a bot v něm stále více sílila myšlenka na tvorbu šperků, které nebudou jen zdobit oděv, ale stanou se exkluzivními šperky s duší a jedinečnou krásou, a které potěší srdce ženy a oko muže.

magazin.cz

Šperky Kennetha Jay Lanea nosila už Audrey Hepburn nebo Jacqueline Kennedy Onasis. Dnes jsou součástí šperkovnic královských rodin nebo řady celebrit v čele se Sarah Jessicou Parker, Mishou Barton nebo dvojčaty Olsenovými. Každá nová kolekce je dnes běžně nabízena v exkluzivních buticích na Manhattanu a starší kousky nakoupíte ve vyhlášených aukčních domech Sotheby’s nebo Christie’s.

Bižuterie, nebo krásný šperk?
Výstižné jsou anglické názvy pro bižuterii – costume jewellery nebo fashion jewellery, které oceňují uměleckou hodnotu a naznačují tak, že nejde o obyčejné korálkové náramky na vlasci nebo napodobeniny originálů, ale o skutečné umění ze vzácných, i když ne předražených materiálů.

Bižuterie začala být oblíbená v třicátých letech minulého století jako protipól šperků z drahých kovů a kamenů, které byly považovány spíše za investici či rodinné jmění. Naproti tomu bižuterie měla poskytovat možnost ozdobit každou ženu krásným kouskem, jenž nezruinuje rodinný rozpočet a není tedy investicí celoživotní, ale jen dočasnou v duchu trendů a obecně platných ideálů krásy. Bižuterie se také hojně využívala k módním přehlídkám a k sezónním příležitostem, protože nebyla tak finančně nákladná, a přesto plnila svůj zdobný estetický účel.

magazin.cz

Elegance a luxus
V 50. letech, kdy Kenneth Jay Lane do této branže vstoupil, byla bižuterie již poměrně zavedenou praxí pro návrháře, ale ještě stále se nestala součástí šperkovnic obyčejných žen. Právě Kenneth byl jedním z průkopníků cenově dostupných šperků vysoké kvality a skutečné estetické hodnoty. V devadesátých letech dokonce vyšla jeho kniha o bižuterii s názvem Faking It, kterou napsal ve spolupráci s Harrice Simons Miller.

Překrásné květinové kousky přicházejí nyní i do Česka, a vy můžete se šperky Kennetha Jay Lanea pochopit jeho oblíbenou myšlenku: „Elegance, dobrý vkus a luxus nikdy nevyjdou z módy!“

magazin.cz


Angelina ho vrátila na scénu

Šperky tohoto mistra s oblibou nosí hollywoodské krásky. Nedávno všem vyrazila dech Angelina Jolie, která se po červeném koberci prošla s výraznými zelenými náušnicemi.

Dámy chtivé módy vzaly prodejny šperků Kennetha Jay Lanea útokem. Jessica Biel se pyšní nádherným nepřehlédnutelným náhrdelníkem, jestli ho dostala jako dárek od přítele Justina Timberlaka, agentury neuvádějí. Halle Berry se zase zamilovala do bot, které zdobí aplikace podle návrhů šperkařského krále.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8