Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Alžběta Jungrová

Co dokáže pareo

Z látky nebo šátku lze snadno vytvořit variabilní a jedinečný prvek oblečení.

Parea jsou stále oblíbenějším doplňkem pro letní sezónu, protože působí elegantně a svěže. Z parea je možné vykouzlit sukni, top ale i šaty. Dá se pořídit již hotové nebo si zakoupit luxusní látku s panelovým vzorem v obchodě PAR EXCELLENCE, který patří k nejznámějším dovozcům látek na český trh.

magazin.cz

Inspirujte se a probuďte fantazii!
Vytvořte z parea nebo šátku variabilní a jedinečný prvek vašeho oblečení. Je ideální na dovolenou, protože v zavazadle zabere minimum místa a jednoduše se z něj zhotoví jiný model pro každý den a příležitost. Dokonale se hodí na pláž, oceníte ho i na procházkách v horkém městě nebo na večerní party. Můžete z něj vytvořit perfektní top, jednoduché šaty nebo sukni. Pareo lze prostě nosit mnoha způsoby, záleží na okolnostech, šikovnosti a odvaze. Nebojte se experimentovat a buďte kreativní.
Pareo je velmi oblíbeným mnohostranně využitelným doplňkem. Navíc není jen určené jen velmi mladým a štíhlým dívkám. Naopak, rafinovaně dokáže zakrýt různé nedokonalosti jako třeba větší zadeček nebo bříško.

magazin.cz

Pareo i sarong
Pareo nebo také sarong se nosí jako zavinovací sukně či šaty na mnoha místech světa. Sarong je tradiční oděv hojně užívaný především v Jihovýchodní Asii. Slouží jak ke každodennímu nošení, tak i k slavnostním příležitostem. Nosí jej jak ženy, tak muži, a to jen s malými rozdíly ve vzorech a v uvázání. Třeba na Jávě muži většinou používají sarong sešitý do tubusu. Do Evropy přivezli pareo holandští obchodníci z Tahiti. Původ slova sarong můžeme nalézt v malajštině, kde znamená „povlak, či potah“. Slovo pareo pochází z tahitštiny. Zatímco v Asii se sarong nosí převážně jako sukně, tahitské ženy nosí pareo převážně jako šaty.

magazin.cz

Materiály a vzory
Vybírat můžete z celé škály materiálů, barev a vzorů. Lze je zakoupit hotová nebo si můžete pořídit zcela originální z luxusních látek se vzory tištěných do panelů. Parea by měla být ze splývavého tenkého průsvitného či neprůhledného materiálu, ideálně z hedvábného saténu, žoržetu, krepdešínu nebo šifonu. Zvolit můžete i polyesterové žořžety. Pareo může být jednobarevné, s nápadnými potisky, s decentními logy, lze jej zdobit zvířecími motivy či abstraktními vzory. Nadcházející letní sezóně budou dominovat květinové vzory. Pareo bývá také zdobeno různými druhy batiky, tisku nebo malby.

Na přiložených fotografiích některé způsoby vázání šátku a parea předvádí Nikol Moravcová. Fotografovala Alžběta Jungrová, líčila Barbora Vujović. Látky aranžovala majitelka Par Excellence Hana Konečná.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3