Hubnutí za pár pětek
  Za koření moc nedáte, je to desetikorunová záležitost. A kromě toho, že dodá jídlu chuťový „šmrnc“, zároveň vám pomůže trochu zhubnout. A co byste tedy měli doma mít v kořenkách?
  Cayenský pepř
  Když si ho dáte hodně, bude vás štípat na jazyku... Ovšem, pokud si jím rozumně okořeníte jídlo, pomůže vám nastartovat váš metabolismus a spálí nějaký ten přebytečný tuk. Tento „červený pepř“ je zvláštní odrůdou chilli papričky a obsahuje látku kapsaicin, která podporuje produkci žaludečních šťáv a slin, takže pozitivně ovlivňuje trávení.  Podle vědců z americké Purdue Univerzity, má pálivé koření ještě jednu výhodu – člověk se kořeněného jídla moc nepřejídá. Většinou sní jen menší porci, tudíž žaludek má čas všechno dostatečně zpracovat a spálit.
  K čemu se hodí: Skvěle se hodí do gulášů, polévek, zeleninových, masových nebo rybích pokrmů. Neprohloupíte, když ho přidáte k mexickým fazolím nebo k dušenému masu.

  Skořice
  Toto koření, které známe převážně z babiččiných jablečných štrúdlů, má především úžasný detoxikační efekt. Navíc podporuje trávení a činnost jater. 
  K čemu se hodí: Určitě ke všem možným sladkým pokrmům (skvělá je v kombinaci s hruškami, jablky nebo banánem). Výborně chutná i k rybám, masu a různým pokrmům z indické kuchyně. 
  Kmín
  Dřív byl považován za bylinu, která má ochránit člověka před zlými silami. Dnes je hojně používán v pekařství a v Čechách není snad jediná domácnost, kde by v kořence chyběl...
  Kmín je záludný – na jedné straně podporuje trávení, ovšem na straně druhé stimuluje chuť k jídlu. Takže pokud užíváte toto koření k hubnoucím účelům, dejte si pozor na velikost porcí!
  K čemu se hodí: Kmín je oblíbenou posypkou na pečivo, ale „sedne“ i do bramborových jídel, polévek, omáček, do masitých pokrmů, zelí a hub.
  Kurkuma
  Je sytě žlutá, proto se dříve používala k barvení látek a dřeva. Dnes si ji můžete koupit samostatně, nebo jako součást kořenicí směsi kari či worcesterské omáčky. Ale kurkuma má v kuchyni ještě jednu funkci – napomáhá trávení těžších a tučnějších pokrmů. Proto, když si ji dopřejete, vaše tělo bude spalovat o sto šest.
  K čemu se hodí: Ideálně se doplňuje s masem, zeleninou, ale můžete ji přihodit i do pikantních omáček a dresingů
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 2