Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Koření vám pomůže zhubnout!

Léto na krku a přebytečná kilča už nic nezakryje... Pokud se faldíků chcete zbavit, můžete to zkusit pomocí koření...

Hubnutí za pár pětek
Za koření moc nedáte, je to desetikorunová záležitost. A kromě toho, že dodá jídlu chuťový „šmrnc“, zároveň vám pomůže trochu zhubnout. A co byste tedy měli doma mít v kořenkách?

Cayenský pepř
Když si ho dáte hodně, bude vás štípat na jazyku... Ovšem, pokud si jím rozumně okořeníte jídlo, pomůže vám nastartovat váš metabolismus a spálí nějaký ten přebytečný tuk. Tento „červený pepř“ je zvláštní odrůdou chilli papričky a obsahuje látku kapsaicin, která podporuje produkci žaludečních šťáv a slin, takže pozitivně ovlivňuje trávení. Podle vědců z americké Purdue Univerzity, má pálivé koření ještě jednu výhodu – člověk se kořeněného jídla moc nepřejídá. Většinou sní jen menší porci, tudíž žaludek má čas všechno dostatečně zpracovat a spálit.
K čemu se hodí: Skvěle se hodí do gulášů, polévek, zeleninových, masových nebo rybích pokrmů. Neprohloupíte, když ho přidáte k mexickým fazolím nebo k dušenému masu.

magazin.cz

Skořice
Toto koření, které známe převážně z babiččiných jablečných štrúdlů, má především úžasný detoxikační efekt. Navíc podporuje trávení a činnost jater.
K čemu se hodí: Určitě ke všem možným sladkým pokrmům (skvělá je v kombinaci s hruškami, jablky nebo banánem). Výborně chutná i k rybám, masu a různým pokrmům z indické kuchyně.

Kmín
Dřív byl považován za bylinu, která má ochránit člověka před zlými silami. Dnes je hojně používán v pekařství a v Čechách není snad jediná domácnost, kde by v kořence chyběl...
Kmín je záludný – na jedné straně podporuje trávení, ovšem na straně druhé stimuluje chuť k jídlu. Takže pokud užíváte toto koření k hubnoucím účelům, dejte si pozor na velikost porcí!
K čemu se hodí: Kmín je oblíbenou posypkou na pečivo, ale „sedne“ i do bramborových jídel, polévek, omáček, do masitých pokrmů, zelí a hub.

Kurkuma
Je sytě žlutá, proto se dříve používala k barvení látek a dřeva. Dnes si ji můžete koupit samostatně, nebo jako součást kořenicí směsi kari či worcesterské omáčky. Ale kurkuma má v kuchyni ještě jednu funkci – napomáhá trávení těžších a tučnějších pokrmů. Proto, když si ji dopřejete, vaše tělo bude spalovat o sto šest.
K čemu se hodí: Ideálně se doplňuje s masem, zeleninou, ale můžete ji přihodit i do pikantních omáček a dresingů

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2