Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vivienne Westwood / foto: Shutterstock

Vivienne Westwood

pikantnosti ze života snad až příliš kontroverzní návrhářky

Studium návrhářství vzdala
Paradoxně měla věčně provokující módní návrhářka Vivienne původně žít docela obyčejný život. Narodila se v roce 1941 do rodiny nižší sociální vrstvy a v 17 letech začala studovat výtvarnou školu, obor návrhářství. Už odmalička měla k navrhování vztah, jako dítě si přešívala šaty a vyráběla doplňky. Přestože byla talentovaná, během studia se rozhodla obor návrhářství vzdát. S pocitem, že nikdy nemůže prorazit, se stala učitelkou na základní škole. Ve volném čase se však stále nedokázala vzdát módy – vyráběla šperky, které pak sama prodávala na trhu.

magazin.cz

Nedokázala žít konvenční život
První šaty, které sama navrhla a také ušila, byly její svatební. Ve dvaceti letech se provdala za Dereka Westwooda s nímž má jediného syna Benjamina. Derek byl rodinný typ, takže se mohlo zdát, že cesta Viv k módě je navždy ztracena. Temperamentní Vivienne ale nedokázala žít život spoutaný konvenčními pravidly. Na počátku 70. let dala přednost vášnovému milostnému vzplanutí před rodinou a odešla za mužem, který byl pravý opak jejího manžela, Malcolmem McLarenem.

magazin.cz

Vivienne Westwood zůstane navždy spojena s punkem
Malcolm přivezl z New Yorku inspiraci punkového stylu a společně s Vivienne si otevřeli módní butik s názvem, jen6 se během času postupně měnil od Let it Rock, přes Too Fast To Live, Too Young To Die až po Sex. Malcolm McLaren stál také u zrodu hudební skupiny Sex Pistols, která bývá s Vivienne Westwood často spojována. Návrhářka pro tuto anglickou punkovou kapelu navrhovala oblečení v punkovém stylu, který se tak díky popularitě skupiny šířil do celého světa. Malcolm měl na Viv obrovský vliv, návrhářka jej však brzy překonala a i když se s Malcolmem McLarenem nakonec rozešli, stala se královnou punku.

magazin.cz

Sex prozrazuje zdroje inspirace
Název butiku Sex, který měla Vivienne spolu s Malcolmem, byl výstižný. Její modely totiž skutečně vždy mají určitý sexuální podtext, a tím narušují obecně přijímaná tabu. Vivienne vždy ráda šokovala, ani jako světoznámá návrhářka uznávaná po celém světě nepřestala provokovat. Sama s oblibou tvrdila, že móda je jen o sexu. Kromě modelů jednoznačně odkazujícími k inspiraci sexuálními tabu na sebe upozorňovala kontrasty luxusního a laciného, které s oblibou kombinuje.

magazin.cz
Za britskou královnou přišla bez spodního prádla
Navzdory svým skandálním modelům, z nichž ty nejkřiklavější a nejdekadentnější předvádí sama, oblékala například i Margaret Thatcherovou. V roce 2004 proběhla velká retrospektivní výstava jejího díla v Londýnském Victoria and Albert Museum a v roce 1992 byla vyznamenána Řádem britského impéria. Ovšem ať již Vivienne navrhuje šaty nebo se objevuje na veřejnosti, vždy ráda provokuje. Na předávání řádu měla na sobě jen průsvitné šaty a evidentně pod nimi chybělo prádlo. Tehdy na dotazy novinářů odpovídala: „Každá žena má právo cítit se jako královna. Jejím nejlepším doplňkem je pak sebevědomí.“

O Kate Middleton prohlásila, že nemá vkus
V roce 2006 udělila královna Westwoodové i šlechtický titul, servítky si však návrhářka ve vztahu ke královské rodině rozhodně nebere. Například o Kate Middleton prohlásila, že nemá styl. Westwood se stala módní ikonou a ve svých sedmdesáti letech je natolik uznávanou osobností, že její slova se již často stala slavnými citáty. Kritici na její módě vyzdvihují především inspiraci aristokratickou módou nebo třeba tradičními oděvy různých etnik. Vivienne vybírala z celých dějin módy především to, co je spojené se smyslností a sexualitou: krinolíny, korzety, spodní prádlo, samet.

magazin.cz

Provokatérkou navždy
Sunday Times o Vivienne Westwood napsal, že korzet zbavila jeho represivního významu a udělala z něj symbol síly a sexuální svobody. Westwood skutečně v bohaté míře čerpala také z britských tradic: používala například tartan (skotskou kostku) a dokonce navrhla vlastní vzor a zamilovala se do královských rób. Samozřejmě ale nelze očekávat, že by návrhářka tvořila elegantní róby vzbuzující obdiv – královské oděvy přetvářela s velkou mírou invence sobě vlastní na modely s notnou dávkou nadhledu, ironie a provokace. Díky svému přístupu rozdělila módní nadšence na dvě skupiny, její stopa ve světě módy je však nesmazatelná.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1