Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Barvy mají větší moc, než si myslíte

Zvolená barvička halenky nebo svetříku o nás může leccos napovědět, možná víc než si myslíme…Nepodceňujme proto úlohu barev v našem šatníku a naučme se kombinovat barvy.

Síla barev
Všichni víme, že se říká, že šaty dělají člověka. Styl oblékání a právě výběr barevných tónů působí na lidi kolem nás. Barvy pomáhají v kontaktu s druhými a umí doladit výsledný dojem osobnosti. Barva oblečení ovlivňuje, jak zdravě a přitažlivě budeme vypadat. Buďme tedy při výběru barev opatrní, mají moc na nás prozradit, jak se cítíme. Mohou naši pozici posílit – ale i oslabit. Barevný vjem je totiž to první, co druhého osloví na našem oblečení.

magazin.cz

Výběr barev
Můžete sice být v módních trendy barvičkách od hlavy až k patě, ovšem když se nehodí k vaší barvě pletí, vlasů a očí, příliš vám snaha nepomůže. Pokud jste jemný světlý typ, dávejte přednost světlejším barevným odstínům. A i při výraznějších barevných kombinacích mějte stále na paměti, že barva vašeho oblečení by neměla přebít vaši něžnou přirozenou krásu. Tmavovlásky zas budou naopak v tlumených odstínech působit fádně. Mohou si tedy naopak dovolit syté, ostré barvy, jako je křiklavá růžová, žlutá nebo tyrkysová. Zda se k vám barva hodí, poznáte většinou již na první pohled. Pokud si přece jen nejste jistá, pomůže přiložit barevný odstín k obličeji.

Tak copak si dnes vezmu na sebe?
Určitě to znáte – večer si plánujete, že druhý den do práce půjdete v novém červeném topíku a budete na sebe strhávat veškerou pozornost kolegů opačného pohlaví… Ráno se ale nějak necítíte ve své kůži a sáhnete překapivě po oblíbeném černém roláku. Barvy mají schopnost odrážet naši náladu. A co na nás všechno umí prozradit? Výběr barev ukazuje, zda jsme spíše otevření extroverti nebo uzavření, rezervovaní. Toho můžeme využít – v některých barvách budeme působit přátelsky a komunikativně, v jiných budeme vzbuzovat respekt a vystupovat vůči ostatním s odstupem. Zkuste se sama podívat, jaké barvičky převládají ve vašem šatníku…

magazin.cz

Tak která je vaše?
Zelená uklidňuje, je příjemná pro oči a dodává energii. Vhodná je pro sport a relaxaci, do zaměstnání volte jen tlumené tóny, zelená na sebe strhává pozornost. Červenou zvolte ve chvílích, kdy chcete působit rozhodně a vítězit – červená je agresivní, vymezuje vás vůči soupeři. V růžové budete naopak působit klidně a empaticky, někdy možná až příliš nevinně. Svěží žlutá může působit velmi pohodově ve svém jemném odstínu – vanilkovém odstínu, výrazná žlutá může působit opět útočně a navíc ne každé ženě se hodí k pleti. Bílá je barva léta, krásně kontrastuje s opálenou pokožkou a většinou se v ní cítíme velmi pohodově.

Proč je modrá tak oblíbená?
Nejoblíbenější barvou je bezkonkurenčně modrá, působíme v ní spolehlivě a vzbuzujeme důvěru. Černá umí být slavnostní i tajemná, můžeme se v ní také schovat, když chceme působit neutrálně. Je to královna barev právě pro svůj barevný minimalismus, samy víme, že v ní budeme vždy elegantní. Pozor na šedou, umí být vznešená, ale můžeme v ní působit i nejistě a bázlivě – proto vždy dbáme na vhodné kombinace. Podobné je to s hnědou, jde o zemitou barvu vzbuzující pocity spolehlivosti a důvěry, pokud ji ale použijeme samostatně může být příliš usedlá.

magazin.cz

Hra s barvami
Barevný dojem našeho oblečení by měl být především v harmonickém souladu. Tak jaké zvolit, abychom dosáhli požadovaného efektu? Zamysleme se nad tím, jak bychom chtěli působit. Agresivní a nekompromisní zřejmě nepotřebujeme být na rande a na důležité obchodní schůzce zřejmě nechceme riskovat, že budeme budit dojem šedé myšky. Aby jednoho barevného odstínu nebylo příliš, vždy v různých poměrech kombinujme výrazné barvy k základním, tlumeným odstínům. Jestli se vám kombinace podařila, napoví již pocit, zda se ve zvolených barvách cítíte v harmonii a svá.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!