Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.fashionising.com

Návrat do minulosti

Letošní kabelkové trendy jsou tak trochu návratem do minulosti – frčí totiž „doktorské kabely“.

Ženy je dostaly do rukou ve 30. letech

V cizině se těmto taškám říká „Gladstone bags“, slangově též „doktorské“. Jde o zavazadla, které měla svůj velkým boom v 19. století, kdy je hojně nosili muži – zejména lékaři, právníci, ale i fachmani – jako elektrikáři či klepíři. Není divu, tašky měly obrovskou výhodu v tom, že byly prostorné a zároveň docela skladné. Ten, kdo dal „doktorskou tašku“ do rukou ženám jako první, byl bezesporu Louis Vuitton, který v třicátých letech dvacátého století vytvořil tašku, kterou nazval Speedy. A ta se ve své době stala velkým hitem.

 

 

Hit na přehlídkových molech

Letos se do „doktorské tašky“ zbláznily snad všechny módní značky – třeba Fendi, který vytvořil variantu Fendi Chameleon, jež je vyrobena z tak jemné kůže, že prý není vůbec těžká. Majitelky tohoto skvostu mohou ocenit i nadčasovost zvolených barev (hnědá, béžové, černá), které budou „in“ snad dalších několik sezón. Zahanbit se nenechal ani samotný Louis Vuitton, který oživil svou starou kabelku Speedy, „převlékl“ ji do nové kabátku ze světlé modři. Naopak známá módní guru Diana von Fürstenberg vytvořila svůj model z šedé hadí kůže.

 

magazin.cz

 

S čím ji (ne)nosit

Pokud budete pátrat po té vaší „doktorské kabele“, mějte na mysli, že se jedná o specifický módní doplněk, který má svůj osobitý tvar. Proto je důležité k této tašce přistupovat jako k „vintage kousku“, s nímž musí ladit i oblečení. Skvěle se hodí k sáčku a cigaretově střiženým kalhotám, nebo k šatům ve stylu 60. let. Každopádně tabu jsou jakékoliv sportovní kreace, ke kterým by vintage doplněk působil jako pěst na oko.

 

magazin.cz

 

Jaké barvy letí

Info pro „shoperky“: Tuto sezónu jsou v kurzu kabely v této barvě: červenohnědá, tmavě šedá, námořnická modř nebo švestková. Šťastný lov!

 

magazin.cz

 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!