Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Základní doplňky mužského oděvu

Kvalitní vázanka patří i dnes, v době, kdy je v kurzu uvolněnější a pohodlnější styl pánského oblékání, k základním doplňkům mužského outfitu.

Stále platí, že kravata k pánskému oblečení prostě patří a zároveň umožňuje svému nositeli se výběrem vázanky i individuálně projevit. Anglická značka Turnbull & Asser patří již více než 125 let mezi nejprestižnější a nejuznávanější výrobce kvalitních bavlněných košilí. V současné době zaujímá tato značka bezesporu důstojné místo mezi třemi nejrespektovanějšími světovými výrobci a její košile jsou rozpoznatelné i laikovi svou kvalitou, střihem i perfektním provedením.

 

Již krátce po začátku 20. století rozšířila značka Turnbull & Asser svoji nabídku košilí i o klasické hedvábné vázanky, které vyrábí a prodává dodnes. Kravaty Turnbull & Asser jsou především velmi klasické. V nabídce má vázanky s nadčasovými vzory v klasických i moderních barevných kombinacích. Pozoruhodné jsou zejména kravaty s firemními Paisley vzory, které jsou poněkud větší, ale díky decentní kombinaci barev velmi elegantní a usedlé. Mezi dalšími kravatami Turnbull & Asser zaujímají významné místo i vázanky s jemnými, téměř jednobarevnými vzorky v širokém spektru barevných kombinací, které vyhoví i nejnáročnějším estetickým požadavkům.

 

magazin.cz

 

Pro mnohé z klasických kravat značky Turnbull & Asser je typické, že jsou stále ručně vyráběny tradičním postupem ve vlastní továrně v Anglii ze 100% hedvábné látky, která pochází od nejkvalitnějších producentů v severní Itálii nebo ve Skotsku. Vázanky značky Turnbull & Asser, které jsou k dispozici zde, jsou dovezeny v omezeném množství od jednoho kusu tak, aby zákazníci získali nejen JINÝ POCIT, ale i exkluzivitu. Cena vázanky Turnbull & Asser je 2450 Kč.

 

Ačkoliv první náznaky něčeho, co by se snad dalo považovat za manžetové knoflíčky jsou patrné již na egyptských hieroglyfech nalezených v Tutanchamónově hrobce, opravdová historie tohoto módního doplňku začíná až v 17. století. Do té doby byly rukávy košilí zakončeny tkaničkami nebo se převazovaly stuhami, často bohatě zdobenými. Okolo roku 1700 se objevily první opravdové manžetové knoflíčky. Byly velice dekorativní, vyráběné ze zlata nebo stříbra, osazené drahými kameny nebo diamanty a velmi drahé a luxusní. V té době se jednalo o extravaganci, která byla vyhrazená jen nemnohým z nejvyšších vrstev společnosti.

 

magazin.cz

 

S průmyslovou revolucí přišlo od počátku 18. století i zásadní rozšíření manžetových knoflíčků mezi střední vrstvy obyvatelstva, které bylo umožněno masovou produkcí, pokrokem v metalurgii a novými výrobními postupy ve smaltování. Střední třída si nemohla dovolit knoflíčky ze zlata nebo stříbra a proto si oblíbila knoflíčky pozlacené a místo drahých kamenů s oblibou nosila na manžetových knoflíčcích repliky ze skla či smaltu.

 

V posledních několika letech je zcela zřetelný postupný návrat košilí na manžetové knoflíčky zpět do běžné pánské garderoby. Na této renesanci je pozoruhodné, že se mění i dříve ustálená pravidla nošení manžetových knoflíčků. V 50. letech 20. století by bylo téměř nemyslitelné, aby muž nosil košili s manžetovými knoflíčky bez kravaty a oblekového saka, ale dnes je to nejen možné, ale i atraktivní a je to projevem vytříbeného a moderního vkusu. Podobně se dnes manžetové knoflíčky rozšiřují i na dámské halenky a přestávají tedy být módním doplňkem vyhrazeným jen mužům. Renesance manžetových knoflíčků je odrazem i toho, že manžetové knoflíčky umožňují každému nositeli (muži i ženě) vyjádřit něco o sobě, sdělit svou okamžitou náladu a slouží jako perfektní personalizační symbol.

 

 

Základní filozofií značky Robert Charles je kvalita a originální design. Veškeré produkty, které značka nabízí pocházejí z těch nejlepších malosériových manufaktur v daném oboru – např. pásky z oblasti Coma v Itálii nebo manžetové knoflíčky jsou ručně vyráběny v Anglii. Design všech výrobků vždy pochází z vlastní dílny Roberta Charlese a značka vděčí za svůj úspěch dlouhodobé pozornosti věnované kvalitě a charakteristickému, neotřelému návrhářskému rukopisu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!