Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak snadno vyčistit skvrny ze svého oblíbeného oblečení?

Nemusíte se ale vždy smířit s tím, že na vašem oblíbeném oblečení zůstane ošklivá skvrna. Můžete samozřejmě odnést šaty do čistírny nebo vyzkoušet následující tipy a triky našich babiček.

V létě jsou časté skvrny od smůly ze stromů. Z textilu se toto znečištění nedostává snadno, pomůže vám s tím však petrolej nebo benzín.

V práci se často objeví na oděvu skvrny od propisovačky. Takový flek prý často zmizí, když se postříká lakem na vlasy. Také inkoust nemusí na oblečení zůstat, stačí mít po ruce obyčejné mýdlo nebo přípravek na mytí nádobí. Stejně dobře prý pomůže i šťáva z citronu nebo solný roztok. Stopy na šatech po barevných fixách zase vyčistíme pomocí lihu nebo saponátu.

magazin.cz

Při spěchu není ničím výjimečným polití kávou. Tyto skvrny nám pomůže vyčistit studené mléko, pak už stačí jen šaty vymáchat v saponátové vodě a vyprat. Stejně dobře stopy od kávy odstraní octový nebo solný roztok.

Žvýkačka přilepená na oblíbeném kusu oblečení rozhodně nikoho nepotěší. Než začnete nadávat, že jste si zničili kalhoty, zkuste je na chvíli dát do mrazáku nebo místo se žvýkačkou zmrazte kostkou ledu. Žvýkačku pak z oděvu jednoduše odloupnete a o zbytek se již postará pračka.

V létě často zůstanou skvrny od potu, to se stává i vrcholovým sportovcům. Propocené oblečení bychom neměli dávat hned do pračky. Skvrnám od potu předejdeme tak, že prádlo nejprve namočíme do octové vody. Potom ho můžeme vyprat v pračce a stopy po potu zmizí.

Rozteklá čokoláda dokáže udělat na oděvu pěknou neplechu. Pokud se vám stane taková nehoda, nezoufejte – i čokoláda lze ze šatů vyprat. Jak? Podle našich babiček odstraní čokoládu z oblečení voda s octem, prostředek na mytí nádobí, solný roztok nebo líh.

magazin.cz

Při oslavách se téměř vždy někdo polije vínem, nebo se jím alespoň znečistí ubrus. Některé staré rady říkají, že červené víno z oblečení spolehlivě odstraní víno bílé. Pak kus oděvu vypereme v čisté vodě a skvrny zmizí. Fleky od červeného vína také pomůže vyprat sůl, studené mléko nebo roztok studené vody s kapkou čpavku. Špinavé oblečení od červeného vína můžeme také namočit a ohřívat v mléce. Při vaření skvrny zmizí. Fleky od bílého vína odstraníte šaty podobně. Podle našich babiček se bílé víno z oděvu čistí lépe než víno červené.

Krev na oblečení také jistě není vítaným doplňkem. V tomto případě je nejlepší krvavý flek ihned namočit do studené vody. Krev se z textilu uvolní při použití soli i obyčejného mýdla. Zbytek už hravě zvládne pračka.

magazin.cz

I zelených skvrn od trávy se hravě zbavíme. Stačí nám k tomu prostředek na mytí nádobí nebo voda s octem. Pokud tyto prostředky nefungují, zkuste flek vyčistit lihem.

Mastnota často také skončí na našich šatech. Ať už olej nebo pozůstatek po mastném jídle snadno odstraníme pomocí benzinu nebo lihu.

V létě se také umažeme nejrůznějším ovocem. V tomto případě budeme potřebovat k odstranění skvrn hlavně citron a mléko. Často nám pomůže i obyčejné mléko nebo saponát.

I šťáva ze zeleniny dokáže velmi znečistit. Takové červené zelí nebo třeba řepa vytvoří na oděvu odolnou skvrnu velmi rychle. Pomocníkem v tomto případě nám bude ocet smíchaný s vodou a prostředek na nádobí. Při odolnějších a větších skvrnách zase pomůže čpavek. Prádlo pak vypereme v mýdlové vodě a bude jako nové.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!