Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Boykov / Shutterstock.com

Světem módy od středověku po současnost

Už od pradávna se chtěli lidé líbit, a tak si různými způsoby vylepšovali svůj šatník. Během několika staletí se prostřídala spoustu „módních trendů“. Jiný způsob odívání byl na počátku středověku, jiný v době baroka.

Svou pouť ve světě módy začneme v době románské a zakončíme v období po druhé světové válce. Zmínit všechny proměny a znaky ve způsobu oblékání je v tomto článku nemožné, informací o tom by bylo dost na obsáhlou knihu. I přesto se na následujících řádcích dozvíte základní znaky módy v jednotlivých obdobích dějin.

 

Románská kultura – doba šněrování

V době románské kultury, tedy v období od 11. do 13. století, byly módním základem tuniky a pláště. Tento druh oblečení nosili všechny vrstvy tehdejších obyvatel. Jenom podle materiálu, ze kterého byl oděv zhotoven, se dalo poznat vyšší či nižší postavení lidí ve společnosti. Ve vyšších společenských vrstvách byl velmi oblíbený brokát, který se nejvíce rozšířil v Byzanci. Zámožní občané také často své oblečení lemovali kožešinami, nejčastěji sobolími, zatímco prostí lidé se spokojili s kožešinami vlčími nebo třeba bobřími. Materiálem prosté vrstvy byl hlavně len, ovčí vlna a konopí. Charakteristickým znakem tohoto období je všudypřítomné šněrování.

Pánové si v románské době oblékali dvě vrstvy tunik. Spodní tunika se oblékala přes hlavu a nebyla tak honosná jako ta svrchní, přes kterou si ještě muži zapínali opasek. K tunikám se nosily přiléhavé kalhoty. Muži také často vlastnili plášť, který sepínali na pravém rameni. Podle délky pláště se také dalo poznat, do které vrstvy muž patřil – ten nejdelší si oblékala šlechta, nejkratší nejnižší vrstvy.

Šaty pro ženy tvořila dlouhá tunika s rovněž dlouhými rozšířenými rukávy, které byly často zakončena jako volné cípy. Šněrování bylo opět součástí tuniky. Na první pohled bylo v románské době zřejmé, která žena je vdaná a která svobodná. Svobodné dívky nosily vlasy rozpuštěné a jejich vlasovým doplňkem byl věneček nebo čelenka, často zdobená kovovými kousky nebo korálky. Provdané ženy měly často vyčesané vlasy. Tento účes doplňoval čepec nebo závoj. V tomto historickém období byly oblíbené nejrůznější šperky, nejčastěji zdobené náušnice, náhrdelníky a přívěsky.

magazin.cz

 

Gotická móda plná novinek

Gotická kultura s sebou přinesla spoustu novinek v oblasti oblékání. V této době se již moc nevyskytovalo šněrování, ale objevil se nový způsob spojení dvou látek – zapínání na knoflíky. Rozšířila se také móda, jejíž nezbytnou součástí byl klobouk, baret nebo jiná pokrývka hlavy. Oblečení se šilo tak, aby zdůraznilo postavu nositele. Lidé si často na své šaty našívali rolničky nebo malé zvonečky.

magazin.cz

 

Mužská móda zahrnovala košili, kabátec a úzké kalhoty. Košile se šila buď ze lnu nebo z hedvábí, podle společenského postavení muže. Kalhoty byly tvořeny ze dvou barevných kusů a byly velmi přiléhavé. Podle kabátce se zase dalo nejlépe poznat, k jaké vrstvě muž patří. Chudší pánové nosili přiléhavý kabátec, který se od pasu rozšiřoval. Bohatí si oblékali kabátec kratší s rozšířenými rameny a vyšším límcem.

Ženský oděv se od románského stylu odlišoval. Módní sukně zdůrazňovaly boky a nedílnou součástí byla vlečka. Ženské tuniky měly dlouhé rozšířené rukávy, které byly mnohdy dlouhé až na zem. I v této době byl znatelný rozdíl mezi svobodnou a vdanou ženou. Svobodné ženy nosily ve vlasech čelenky podobné těm románským. U vdaných žen se objevily novinky v pokrývkách hlavy. V módě byl klobouk zvaný hennin, který byl dlouhý a špičatý. Jeho součástí byl i závoj. Takový klobouk dobře známe od oblíbeného českého strašidla – od bílé paní. Provdané žena také často nosily tzv. podviky, což byly pruhy látky, které zakrývaly vlasy, krk i ramena. Všechny ženy si v období gotiky zakládaly na bílé pleti. Módní byly také rozšířené zorničky. K tomu si ženy dopomáhaly jedem atropinem. Módní trendy tak byly často nebezpečné.

Z období gotiky také pochází známé boty s dlouhou špičkou. Čím byla špice delší, tím víc majetku měl majitel takových bot.

 

Bohatá móda v době renesance

Renesanční móda nebyla v každé zemi stejná – co státní útvar či království, to jiné módní trendy. Některé znaky byly však stejné téměř všude. Oblečení se šilo z drahých materiálů a často bylo zdobeno krajkou. Renesanční móda lze rozlišit na anglickou, italskou a španělskou.

Anglickou módní ikonou se stala tehdejší královna Alžběta I., která na svých šatech rozhodně nešetřila. Barvami anglické renesance se staly zelená, červená a modrá. Módními materiály pak byly brokát a samet. Součástí ženského šatníku byl korzet, který svým špičatým prodloužením působil nepřirozeným dojmem. Ženy upoutávaly muže svým velkým výstřihem. Po vzoru královny Alžběty I. nosily Angličanky vysoké límce a bohaté sukně. Dámy si také zakládaly na širokých rukávech.

Pánové v renesanční Anglii si oblékali krátké kalhoty, často vycpávané, na které navazovaly punčochy. I kabát anglických mužů měl často vycpávaná ramena a přes něj se nosil ještě plášť. Angličané svůj oděv často doplňovali vysokým kloboukem nebo baretem. V módě bylo tzv. okruží, což byl vlastně límec, nejčastěji krajkový.

magazin.cz

 

V Itálii se renesanční způsob odívání moc neodlišoval od toho gotického. Muži si stále oblékali úzké kalhoty a kabátec. Novinkou v pánské módě byl krátký plášť, jehož nedílnou součást tvořila kožešina. Čím byl muž starší, tím delší plášť nosil. Takovýto plášť si dodnes oblékají děkané některých univerzit při slavnostních příležitostech.

Základ ženského oděvu byla košile s hlubokým výstřihem a bohatá sukně. Spodní košile musela být vidět skrze rukávy kabátku. Ženy také začaly nosit složitější a zdobenější účesy.

Ve Španělsku se renesanční oděv výrazně lišil od toho italského. Dívky už odmalička musely nosit korzety, což mělo zabránit růstu ňader. Šaty byly velmi zdobené, ať už drahými kameny nebo vyšíváním. Široká ramena byla v kontrastu s úzkým pasem. Doplňkem oděvu bylo již zmíněné okruží z drahého materiálu. Novinkou byla krinolína tvořena kovovými obručemi, která sloužila k tvarování sukně. Ženy trávily hodně času vyčesáváním vlasů, které ještě bohatě zdobily.

Mužská španělská móda byla podobná té anglické. Muži ve Španělsku ale nosili oblečení z méně barevných materiálů. Vousy pánové tvarovali do krátké bradky.

 

Baroko – opak renesance

Jako měli Angličané za renesanční módní hvězdu Alžbětu I., v době baroka měla Evropa za vzor Ludvíka XIV. , kterému se přezdívalo král Slunce. Muži tak měli v šatníku drahé košile s manžetami a honosné vesty. Kalhoty byly zkráceny pod kolena a doplněny punčochami pastelových barev, často se zdobením. U kalhot se také poprvé začaly šít kapsy. Svrchní část oděvu představoval kabátec se širokými rukávy.

magazin.cz

 

Ženská móda opět určovala úzký pas, který už ale působil přirozeněji než dříve. rozety krásně zdůrazňovaly ženskou postavu a na výstuž jednoho takového kusu oděvu bylo potřeba až kilo rybích kostí. Výstřih se ještě více prohloubil a naopak rukávy se zkracovaly a zdobily. Sukně byla šita z několika kusů, z nichž každý musel být vidět. Podle dochovaných dokumentů byla žena v takových šatech ozdobou královských dvorů. Drahé šaty žen doplňovaly i složité a krásné účesy.

Součástí barokní módy byly paruky. Ty nosili muži i ženy a utratili za ně značné množství peněz.

magazin.cz

 

Odlehčené rokoko

Rokoko se od baroka lišilo jen v pár detailech. Ženy tak nosily šaty stejné, jen z lehčích látek, i přesto byly jejich sukně tak široké, že se kvůli nim zhotovovaly široké židle, aby si mohly vůbec dámy sednout. V módě se nově objevily doplňky, jako jsou rukavičky, kapesníčky a vycházkové hole pro pány a vějíře ze slonoviny, krajek a hedvábí pro dámy.

 

Jednoduchost a krása v období klasicismu a empíru

V tomto historické období začaly být v módě jednoduchost a přirozenost. Ženy tak přestaly nosit široké sukně a z jejich šatníků postupně vymizeli i korzety. Módní barva byla bílá. Na šatech této barvy pak vynikly zlaté a stříbrné výšivky. Rukávy byly krátké a bohaté. Výstřihy měly ženy stále hluboce střižené a pro krásně vypadající poprsí si ženy pomáhaly vycpávkami. V této době se tak vlastně zrodily první push-up podprsenky. Pod ňadry byly také často umístěny pásečky nebo stužky.

magazin.cz

 

V šatníku muže se objevil frak, který musel být tmavé barvy. Základ mužského obleku tvořila také bílá košile, vesta a úzké kalhoty s punčochami. Nezbytným doplňkem byl cylindr nebo klobouk, který nosil Napoleon Bonaparte, rukavice, vysoké boty a vycházková hůl.

magazin.cz

 

Biedermeier – návrat rokoka

Biedermeier připomíná módu rokoka, ovšem jen tu pro ženy. Muži se stále oblékali jako v předcházejícím období. Módní oblečení bylo dostupné téměř pro všechny, byl totiž postaven první dům módy a vynalezen šicí stroj.

 

Doba bohaté turnýry

S koncem 60. let 19. století přišla nová móda pro ženy – turnýra. V češtině je tato móda známá pod pojmem „Honzík“. Už víte, a co jde? Ženy vyššího společenského postavení měly na svých sukních bohaté vycpávky, které byly zakončeny dlouhou vlečkou. Zdůrazněno bylo též poprsí, a to korzetem. V mužském šatníku se objevil nový kousek – smoking.

 

Návrat jednoduchosti v období secese

Období secese, konec 19. století, se opět vrací k jednoduché módě. U žen šaty zdůrazňovaly úzký pas, čemuž kontrastovala široká ramena. Sukně byly šity v jednoduchém zvonovitém střihu a časté byly i košilové šaty. Ženy v této době nosily kloboučky, rukavičky a kabelky. Oděv mužů začíná být praktičtější a ve sportovním stylu. Úzce střižené kalhoty doplňovalo sako a vůbec poprvé slamáky.

magazin.cz

 

Móda ovlivněna válkami

V době první světové války módu nikdo moc neřešil, to je pochopitelné. Po tomto válečném konfliktu ale přišla radikální změna ve světě dámské módy. Ženy totiž začaly zkracovat své sukně, a to ke kolenům. Zároveň zmizely i rukávy od šatů, až z nich byla ramínka.

magazin.cz

 

Po druhé světové válce se módní trendy střídaly jako na běžícím pásu. Postupem času se pomocí oblečení dalo vyjádřit, jaké názory má jejich nositel či jakou hudbu poslouchá. Tak je tomu i dnes.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!