Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Rtěnka: Ozdoba každého make-upu

Víte, jak o rtěnky pečovat, aby vám vydržely co nejdéle? A jak je nanášet, aby konečný efekt působil co nejlépe?

Skladujte rtěnku v chladničce. Vydrží vám mnohem déle. V prodejnách nikdy nezkoušejte tester přímo na svá ústa, je to naprosto nehygienické! Raději rtěnku vyzkoušejte na špičce prstu, což je daleko vhodnější. Používejte konturovací tužku na rty jako základ líčení. Rtěnka vám totiž déle vydrží, pokud vykreslíte rty nejprve konturkou. Jestliže používáte světlý odstín rtěnky, vymalujte nejdříve rty konturovací tužkou v odstínu kůže, což je přirozený odstín. Výsledkem budete mile překvapená! Konturkou kreslete jedním tahem, „neposkakujte“ s ní. Pokud obrys konturkou vynecháte, budou rty působit rozmazaně a nevýrazně.

magazin.cz

 

Rovnou zavrhněte špatné barvy. Krása spočívá v tom, že máte cit pro barvy a umíte i barvy kombinovat. Můžete zvolit např. tmavší konturku a potom světlejší odstín rtěnky anebo se mohou tmavší rtěnky překrýt světlejšími a naopak. Záleží na tom, jestli chcete mít rty výraznější nebo přirozenější. Pro plné rty obkreslete konturou horní i dolní linku rtu tak, že je jakoby zvětšíte. Musíte ale opatrně a jemně, aby rty vypadaly vkusně. Lesk na rty také drží lépe společně s konturkou. Samotný lesk vypadá na rtech nudně, ale použijete-li nejdřív na rty konturku a pak lesk, budou rty hned přitažlivě svůdné.

Rtěnka se nesmí dostat na zuby a k tomu vám poslouží jednoduchý trik. Po nalíčení rtěnkou, vezměte ukazováček a strčte ho do úst, které sevřete, jako byste chtěla říci „ú“ a pak ho zase vytáhněte ven. Přebytečná rtěnka ulpí na vašem prstíku a zuby tak zůstanou čisté.

magazin.cz

 

Rtěnka může dokonce zastupovat tvářenku, ale nikdy nepoužívejte růž na tváře jako rtěnku.
Čím jste starší, tím jsou vaše rty vysušenější. Starší ženy by se tedy měly vyvarovat matujících rtěnek a lesků, ale naopak by měly používat krémové rtěnky. Ty dodají rtům vláčnost a jemnost.

Zlomené rtěnky nebo jejich zbytky nevyhazujte! Jestliže se vám rtěnka zlomila, vezměte odlomený kus a dejte ho na ubrousek, pak pomalu mávejte zapálenou sirkou nad odlomeným místem u kousku rtěnky. Když je konec nahřátý, přitlačte jej zpátky k původní rtěnce, zatočte rtěnku zpět do pouzdra a dejte ji aspoň na 5 minut do lednice.

Vyvarujte se oranžových a hnědých odstínů. Tyhle barvy totiž způsobují, že vaše zuby vypadají zažloutle.

magazin.cz

 

Schovávejte zbytky nespotřebovaných rtěnek. Nejvíce rtěnky zůstane ve spodním obale. Vyškrabejte zbytek třeba špejlí do posledního zbytečku a smíchejte ho buď s leskem na rty, nebo s vazelínou. Dostanete tak úplně nový odstín rtěnky, kterou můžete ještě dlouho používat.

Aby rtěnka nezůstávala na sklenici, tak než se vaše rty dotknou sklenice, diskrétně olízněte její okraj.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!