Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock

Bižuterie: Zásady správného užívání

Ať už si nějaký kousek pořídíte v obchodě, nebo se rozhodnete si vyrobit vlastní, mějte vždy na paměti, jak se o takový šperk co nejlépe starat, aby vám co nejdéle vydržel!

Bižuterie je většinou velice křehká a při neopatrném zacházení se může poškodit nebo dokonce i rozbít. Proto vždy chraňte své šperky před kontaktem s tvrdými předměty, zejména to platí u prstenů a náramků. Také si sundávejte šperky před koupáním, sprchováním, mytím nádobí a podobnými činnostmi, při kterých bižuterie přichází do styku s vodou, aby nedošlo k poškození jednotlivých dílů. Nikdy neponechávejte dočasně odloženou bižuterii na přímém slunci.

magazin.cz

 

Odkládejte šperky před spaním, při sportování nebo fyzické námaze, zabráníte tím mechanickému či povrchovému poškození výrobku. Vyvarujte se kontaktu s chemickými prostředky. Působením některých laků na vlasy, parfémů, krémů, mořské vody, chlóru a jiných chemikálií může dojít k poškození povrchové úpravy šperků. Nepoužívejte bižuterii v prostředí s výskytem síry a jódu – lázně, minerální prameny…

 

Životnost šperků prodloužíte, když budete uchovávat bižuterii v krabičce nebo sáčku, nejlépe odděleně od ostatních. U některých osob s velmi agresivním potem, u osob nemocných nebo osob, které používají léky, může dojít k narušení a změně vzhledu povrchu kovových dílů. Doporučuje se šperky pravidelně čistit. K čištění stříbrné bižuterie používejte jemnou čistící tkaninu, tekuté roztoky nebo krémy určené pro čištění stříbra. Pozor k čištění rhodiovaných výrobků tyto abrazivní materiály nepoužívejte, na ty se doporučuje měkký hadřík namočený ve vlažné (nikde ne horké) vodě s přídavkem saponátu.

magazin.cz

 

Při oblékání si připínejte bižuterii jako poslední věc, až po použití všech krémů, parfémů a laků na vlasy. Naopak při svlékání sundávejte bižuterii jako první. Řetízky, náramky a náušnice se mohou zachytit o látku a poničit tak nejen látku, ale i bižuterii, případně způsobit poranění.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!