Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Microsoft

Nová generace Xboxu odhalena

Microsoft konečně představil svou koncepci nové generace herní konzole Xbox, z níž se stane domácí multimediální centrum.

Před nedávnem se první herní gigant Sony odhodlal poodhalit informace o novém nástupci herní konzole PlayStation. Microsoft pochopitelně nemůže zůstat příliš pozadu, a proto uspořádal speciální prezentaci, kde byla představena konzole nové generace Xbox One. Microsoft tentokrát neoslovuje pouze hráče videoher, ale v podstatě všechny konzumenty veškeré mediální zábavy.

magazin.cz

 

Jedna konzole vládne všem

A právě ono slůvko „One“ v názvu zařízení vyjadřuje snahu o sdružení všech typů multimediální zábavy. Xbox One by se tak v domácnosti mělo stát hlavním multimediálním centrem, které v sobě kombinuje přehrávání filmů, sledování televize, prohlížení různých galerií, přístup na internet, skype a pochopitelně i hraní videoher.

Xbox One se stane jakýmsi řídícím centrem zábavní elektroniky v domácnosti. Zapne se, jakmile dorazíte domů, a už čeká na vaše hlasové povely. Stačí jeden rozkaz a hned se spustí televize. Na povel se zahájí hovor s vybraným kamarádem, který lze sledovat i se zapnutou televizí na pozadí. Microsoft se inspiroval v chytrých zařízeních, tudíž je možno spustit dvě aplikace zároveň. A pochopitelně stejně jednoduše se povelem přesunete k hraní oblíbené hry v místě, kde jste naposledy skončili.

 

Kinect jim všem káže

Hlavním indikátorem hlasových povelů a gest je pochopitelně přepracovaný a vylepšený ovladač Kinect, který sice není přímo zabudovaný v konzoli, ale jako samostatné zařízení bude přibalené u každého Xbox One. Bez něj se vlastně ani neobejdete, neboť Kinect je neustále aktivní a sleduje okolí. Čeká na povel, a jakmile zapne konzoli, identifikuje vaši tvář, podle níž aktivuje příslušný profil s daty uloženými na cloudovém serveru Microsoftu. Funkce konzole pak ovládáte určenými gesty, přičemž Kinectu se dostalo mnoha vylepšení, jako je např. snímání ve tmě, rozeznávání až šesti osob včetně jejich profilů, rozpoznávání prstů, výrazu ve tváři, namáhání svalů i srdečního tepu.

magazin.cz

 

Nový hardware přivede

Výrobce pochopitelně neopomenul náležitě vylepšit i hardwarovou výbavu konzole. Uvnitř zařízení je schován počítač s 64 bitovým osmijádrovým procesorem, 8 GB RAM, 500 GB pevným diskem, Blue-Ray mechanikou, wi-fi a HDMI výstupem i vstupem (kvůli propojení se set top boxem). Přes USB je možné ke konzoli připojit další externí úložiště. Operační systém konzole by měl běžet na jádru Windows.

 

Staré hry do temnoty sváže

Kosmetických úprav se dočká i klasický ovladač gamepad. Má zdokonalený tvar, dvojici analogových páček s lepším povrchem, akumulátor a mnoho dalšího. O samotných hrách se Microsoft zatím příliš do hloubky nezabýval, to si nechává na letošní herní výstavu E3. Zatím je jasné, že se můžeme těšit na Forzu Motorosport 5, Call of Duty: Ghosts nebo příběhovou akci Quantum Break doprovázenou i TV seriálem. Zpětnou kompatibilitu her z Xbox 360 bohužel Microsoft zavrhnul.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!