Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Surfování na elektrickém skateboardu

Elektrické prkno s jedním kolem samo udržuje rovnováhu a jízda na něm navozuje pocit letu nízko nad zemí.

Nejrůznějších vozítek a dopravních prostředků využívajících nejmodernějších senzorů a elektroniky již vznikla celá řada. Nejznámější je jistě vozítko Segway sloužící jako pohodlná doprava v ulicích města či v nenáročném terénu. Americká společnost Future Motion hodlá tento jinak banální způsob přepravy změnit v zábavnou jízdu plnou někdy až adrenalinových zážitků.

magazin.cz

 

Prkno s jedním kolem

Firma totiž na veletrhu CES představila jednostopé vozítko Onewheel, které je kombinací skateboardu, snowboardu a elektro-koloběžky. Uprostřed prkna je umístěno kolo s nafukovací pneumatikou, podobné kolům, jaké se využívají u motokár. Elektronický stabilizační systém využívající gyroskopů a pohybových senzorů společně se speciálním software se postarají o bezpečnou jízdu, při níž není potřeba držet se madel, řetězů či jiných popruhů.

magazin.cz

 

Samotná jízda pak přináší spoustu zábavných momentů, jaké lze jinak zažít pouze na snowboardu na zasněženém svahu. Způsob ovládání Onewheel je totiž obdobný s tím rozdílem, že zde nepotřebujete ani sníh, ani prudký svah. Prkno se ovládá pouze přenášením těžiště vlastního těla a nakláněním. Náklon dopředu uvede stroj do pohybu, náklon vzad pak prkno brzdí a následně jej rozjede na opačnou stranu. Dokonalé ovládnutí techniky jízdy vede k hladkému hranění oblouků podobně jako na snowboardu.

magazin.cz

 

Hladká jízda

Ovládání je díky zabudované elektronice velmi jednoduché a i úplný začátečník si jej zvládne osvojit za několik minut. Ostřílení jezdci na různých prknech se na něm budou pohybovat od začátku s jistotou a mohou se pustit i do náročnějšího terénu, agresivnější jízdy nebo mohou vyzkoušet několik zábavných triků, jako je otočka na místě.

magazin.cz

 

Elektromotor s výkonem 500 W je zabudovaný uvnitř náboje kola a přímo jej pohání. Onewheel se dokáže pohybovat rychlostí až 20 km/h. Motor je poháněn moderním Lithium-železo-fosfátovým (LiFePO4) akumulátorem, který udrží vozítko v pohybu do vzdálenosti 6–9 km podle terénu a způsobu jízdy. Onewheel umí využívat systém rekuperace, který při brždění vrací část energie do akumulátoru. Doba úplného nabití akumulátoru je jedna hodina, se speciální rychlonabíječkou je to pak pouhých dvacet minut.

magazin.cz

 

Future Motion se snaží na rozjetí výroby Onewheel sehnat finance prostřednictvím startupového serveru Kickstarter, kde si je také možné již nyní v předstihu prkno zakoupit za 1299 dolarů v základní verzi. Na silnice byste s ním mohli vyrazit už letos v září.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!