Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: archiv firmy

Na vodním skútru na hladině i pod ní

Díky unikátnímu skútru můžete brázdit vodu nejen po hladině, ale snadno se ponoříte do hloubky a jako ryby prozkoumáte mořské dno.

Jak se zdá, technologické hračičky populárního Jamese Bonda nedají spát nejednomu vynálezci a vědci. Nadšence z německé firmy Cayogo uchvátil film Thunderball, kde se agent 007 prohání na speciálním podvodním skútru. A právě tato bondovská hračka se stala předlohou unikátního dopravního prostředku, který tvůrci označují jako Seabob.

magazin.cz

 

Jízda pod mořem

Mořský bob je v podstatě zjednodušený hydrodynamicky tvarovaný vodní skútr, na němž se nestojí ani nesedí. Prostě se ho chytnete, jako Mitch Buchannon svého legendárního plováku, otočíte rukojetí, jako na motorce, a necháte se unášet po hladině. Na rozdíl od běžného skútru však můžete kdykoli během jízdy plynule nasměrovat Seabob pod hladinu a plavat jako ryba u dna až do hloubky čtyřiceti metrů.

magazin.cz

 

Ovládání Seabobu je přitom velmi jednoduché a umožňuje jezdci dokonale splynout nejen s přístrojem, ale rovněž s okolním vodním živlem. Kromě otočné rukojeti s regulací rychlosti už používáte pouze náklony vlastního těla. Otáčení i ponor tak řídíte jen vlastními pohyby stejně jako ryby. V orientaci vám pomáhá palubní počítač s informačním displejem, kde lze sledovat aktuální výkon, hloubku ponoru, rychlost i vodní teplotu.

magazin.cz

 

„Relaxační klouzání po hladině, rychlá sportovní jízda i bezpečné potápění – to všechno náš Seabob umožňuje,“ popisuje výrobce svůj vynález. „Konečně je pro člověka možné pohybovat se ve vodě jako delfín, jak na hladině tak i pod ní. Seabob má po všech stránkách vysoký výkon. Je to dáno zejména jeho hydrodynamickým tvarem, který mu ve vodě propůjčuje neobyčejnou agilitu.“

magazin.cz

 

Elektrický tryskáč

Seabob pracuje na principu vodní výměny. V přední části bobu nasává vodu výkonná vrtule rotoru. Voda se následně stlačí a pod vysokým tlakem je tryskami vyháněna ven na zadní straně. O pohon se stará elektromotor s výkonem 5,2 kW, který je schopen vytlačit vodu silou 734 N. Mořský bob se tak dokáže po hladině pohybovat rychlostí až 22 km/h a pod hladinou rychlostí 15 km/h. Důležitou součástí bobu je akumulátor, který při plném nabití udrží motor v chodu po dobu jedné hodiny.

 

Seabob váží 64 kg a prodávat se bude ve třech výkonnostních verzích a několika barevných variantách. Cena nejvýkonnější varianty F7 se ovšem vyšplhá na 15 000 Eur, za což si jinak pořídíte velmi slušné auto střední třídy. Nejlevnější varianta Seabobu je zhruba o pět tisíc Eur levnější.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!