Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.jetovator.com

Surfování na hasičské hadici

S novou vodní hračkou se poženete nejen po hladině, ale také ve vzduchu nad ní a dokonce také pod vodou.

Skoro jako raketové trysky vás do vzduchu vystřelí zábavná vodní hračka nazvaná Jetovator. Sedíte na ní jako na motorce, které viděno očima vzdáleného pozorovatele čouhá ze zadku dlouhý žlutý ocas, což ovšem není nic jiného, než hadice napínaná proudem vody. Ve výšce si užíváte rozhled, vítr ve vlasech a ti zkušenější i nějaké salto a výkrut.

magazin.cz

 

Sedátko na hadici

Jetovator ovšem nemá vlastní pohonnou jednotku. Spoléhá se na motorový člun s výkonem alespoň 130 koní, k jehož tryskám je nutné patnáctimetrovou hadici připojit. Motor člunu žene proud vody hadicí až k Jetovatoru, jehož pilot může pomocí jedné spodní a dvou krajních trysek regulovat výšku letu i zatáčení. Hadice dokáže stroj vynést do výšky kolem devíti metrů, nebo jej naopak potopit pod hladinu až do hloubky třech metrů. Jetovator je schopen pohybovat se rychlostí až 40 km/h.

 

K řádění ve vlnách je tedy potřeba dvou lidí – řidiče motorového člunu či skútru a vlastního surfaře na hadici. Jetovator se tak řadí mezi vodní sporty, jako jsou vodní lyže či wakeboard, ovšem s tím rozdílem, že surfař není tažen na laně, nýbrž tlačen před člunem na napnuté hadici. Jízdu před hnacím člunem umožňuje speciální adaptér zahnutý o 180 stupňů, který lze snadno připojit k vodním skútrům značky Sea Doo, Yamaha nebo Kawasaki.

magazin.cz

 

Jízda pro každého

Podle výrobce je ovládání pro oba jezdce velmi snadné a předurčuje Jetovator k využívání v rušných turistických oblastech. Pilot tažného skútru ovládá svůj stroj obvyklým způsobem, k udržení Jetovatoru ve vzduchu stačí tři čtvrtiny výkonu, přičemž podle dovedností surfaře je dobré plyn ubírat či přidávat. Má možnost také rychle vypnout plyn a zastavit v případě nebezpečného přiblížení k jiným objektům ve vodě.

magazin.cz

 

Na druhé straně ani pro surfaře není obtížné zvládnout ovládání, ačkoliv se balancování na hadici plné vody zdá jako nemožný úkol. Soustava trysek dokáže surfaře udržet v celkem stabilizované poloze a ani méně zdatný sportovec by neměl mít po dvaceti minutách zkoušení problém vést Jetovator tak, aby ho poslouchal. A pokud ovládání dostanete do ruky, můžete si vystřihnout parádní salto vzad nebo otočky do vrtule. Jetovator bude k dispozici v pěti barevných provedeních za cenu 6975 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!