Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: knightscope.com

Robocop hlídá Silicon Valley

S dohlížením na pořádek pomůže strážníkům ve známé domovině amerických IT firem také skvadra inteligentních robotů.

Malá část Kalifornie přezdívaná Silicon Valley proslula tím, že se stala sídlem většiny známých i méně známých firem zabývajících se výrobou a vývojem počítačů a jejich komponentů. Není proto divu, že právě zde se chystá do aktivní policejní služby vstoupit malý robot Knightscope K5 vybavený nejrůznějšími kamery, skenery, čidly, mikrofony a dalšími monitorovacími zařízeními. Ačkoliv, musíme říci naštěstí, není vybaven žádnou zbraní, měl by napomáhat strážníkům s udržováním bezpečnosti a pořádku v ulicích a na veřejných prostranstvích.

magazin.cz

 

Droid z Hvězdných válek

Jeden a půl metru vysoký robot Knightscope K5 svým vzhledem připomíná robota R2-D2 z legendární sci-fi ságy Star Wars. K vlastnímu samostatnému pohybu na otočných kolečkách využívá několik laserových čidel, inerciálních měření a výpočtů a GPS lokátor k přesnému určení polohy. Pomocí pachových detektorů pak měří aktuální znečištění vzduchu v oblastech, po kterých se pohybuje. Speciální kamera dokáže rozpoznat poznávací značky aut s frekvencí až 300 značek za minutu a monitorovat tak aktuální dopravní situaci. Výrobce si od robota slibuje, že by mohl hlídkovat v blízkosti obchodů, kanceláří a dokonce i v místních čtvrtích. Podle představ tvůrců by přítomnost robota v ulicích mohla snížit pouliční zločinnost až o padesát procent.

magazin.cz

 

Hlídkující robot využívá podobnou technologii jako testovací samořízené vozidlo Googlu. Okolí skenuje metodou dálkového průzkumu měření vzdáleností na základě výpočtu rychlosti odraženého pulsu laserového paprsku od snímaného objektu. Výsledkem je mračno bodu, které se interpoluje do podoby digitálního 3D modelu okolních budov a dalších objektů. Robot sám sebe umístí na správné místo modelu a vyhraní si perimetr, v němž se následně pohybuje.

magazin.cz

 

Zajištění bezpečnosti

Robot je navržen tak, aby fungoval samostatně bez jakéhokoliv zásahu lidské obsluhy. Je naprogramován k autonomnímu chování a vyhýbání se střetům a konfrontacím. Jakmile by se někdo postavil přímo před něj, robot se zastaví a bude se ho snažit objet. Během manévru natáčí a posílá video do řídícího centra, kde jej monitoruje lidský pracovník. Robot také naslouchá okolním zvukům, a jakmile zaslechne frekvence podobné rozbíjenému sklu, či rozrážení dveří, okamžitě tím směrem zaměřuje kameru, analyzuje situaci a případně kontaktuje řídící centrum. Tvůrci mysleli i na případ akutního nebezpečí, a proto na hlavu robota umístili nouzové tlačítko. Jeho stisknutím se okamžitě aktivuje komunikace se záchrannými a bezpečnostními složkami.

magazin.cz

 

Výrobce dokázal připravit sedm funkčních robotů K5, přičemž jeden z nich už se pohybuje na zkušebních hlídkách. Do konce roku je v plánu nasadit do ulic čtveřici statečných robocopů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!