Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Novinka promění kůži v dotykový ovladač

Chytré hodinky, náramky ani prsteny nestačí. Brzy si dotykový ovladač nalepíte přímo na kůži.

Nejrůznější elektronické brýle, chytré hodinky, náramky s displeji a vůbec všechny možné i nemožné elektronické doplňky, které lze nosit na těle, se staly hitem posledních let. Inženýři se předhánějí v realizaci těch nejpodivnějších nápadů, kam až je možné na tělo či do těla vpravit přinejmenším kus drátu. Tak třeba Google se v jednom z mnoha vizionářských projektů zabývá vývojem chytrého oblečení, zatímco skupina vědců v Německu připravuje flexibilní umělou kůži, která bude sloužit jako dotykový panel.

magazin.cz

Novinka nazvaná iSkin na první pohled připomíná kus plastové fólie potištěné černým obrázkem. Základním materiálem pro výrobu je však speciální organický polymer na silikonové bázi, které je plně transparentní, snadno ohybatelný a perfektně si rozumí s lidským tělem, pročež je využíván i do některých implantátů. A obrázek zde není na okrasu, nýbrž je tvořen černými uhlíkovými částečkami, z nichž se stávají senzory dotyku. Po nalepení senzoru iSkin třeba na ruku kůže vypadá jako po tetování tmavého obrazu.

magazin.cz

Ovladač kdekoliv na těle

Do obrazce jsou však zakomponovány značky ovládacích panelů základních funkcí pro přehrávání médií, či ovládání telefonu. ISkin dokáže rozeznat lehký dotyk i silný stisk, proto lze pro ovladač nakonfigurovat množství funkcí včetně tažení prstem. Umělou kůži lze umístit kamkoliv na tělo, tvůrci dokonce plánují výrobu speciálně tvarovaných ovladačů např. za ucho nebo na prst. Uživatelé si dokonce budou moci na počítači navrhnout své vlastní obrazy, které mají být na kůži umístěny. Jako příklad využití autoři nabízejí také přídavnou klávesnici k chytrým hodinkám, díky níž budete moci psát zprávy či maily na předloktí vedle nich.

magazin.cz

„Měkký ohebný silikon umožňuje využívat iSkin v každodenním prostředí,“ popisuje vlastnosti vynálezu hlavní inženýr Jürgen Steimle. „Hudební přehrávač můžete jednoduše srolovat a strčit do kapsy. Je navíc velmi příjemný na pokožce, protože jsme ke kontaktu s lidskou kůží využili speciální biokompatibilní lékařské adhesivum. Uživatelé se proto mohou rozhodnout, kde budou ovladač nosit a jak dlouho jim to vyhovuje.“

Výroba prototypu se opřela o pokročilý výzkum v robotice, kde se podobná dotyková technologie využívá k tomu, aby zprostředkovala robotům lepší prozkoumání okolního prostředí. V současné testovací fázi je nutné připojovat iSkin pomocí kabelu k počítači. Konkrétní plán, jak a kdy pustit iSkin do komerčního prodeje zatím tvůrci nemají, avšak s jistotou by do něj zabudovali mikročip umožňující bezdrátový přenos dat do mobilního zařízení.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!