Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Slováci se diví novele zákona o hazardu

Slovensko se po vzoru dalších zemí EU pustilo do boje s provozovateli hazardu. Tvrdí, že na ně přichází přímo s kladivem, což je trochu podivné vzhledem k tomu, že díky nim získávají slušné částky.

A to do státního rozpočtu i městských pokladnic. Vlastně je celá ta novela taková trošku zvláštní. Zajímavě se v připravované novele zákona o hazardních hrách s názvem „Prichádzame s kladivom na prevádzkovateľov hazardu“ hovoří o omezení vstupu do heren. Neměly by tam být vpouštěny nezletilé osoby, lidé, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi, a další, kteří se dostanou na seznam vlastním přičiněním či nahlášením rodiny.

Vláda se však už nezmiňuje o tom, jak to hodlá kontrolovat. Takové opatření by vyžadovalo nové technické vybavení. Možným řešením je opatřit všechny výherní přístroje čtečkou občanských průkazů. Hráč by se nejdřív musel identifikovat a teprve po ověření, že není na listině občanů, kteří mají přístup do heren zakázaný, by mohl začít hrát. Tento systém by však znamenal jen další finanční náklady, kterých mají provozovatelé heren dost. Vystrašení byli i tím, že vláda chce snížit počet heren. Na druhou stranu se to snaží vyrovnat navýšením minimálního počtu výherních přístrojů v jedné herně.

Horší je to s online trhem

Jenže v 21. století plném smartphonů a chytrých technologií se spousta hazardu odehrává online. Také na tuto sféru se novela zaměřuje a je ještě nedomyšlenější. Vláda se snaží omezit nelicencovaný hazard, jak je tomu běžné například v Bulharsku, Rumunsku, Lotyšsku, Litvě nebo Estonsku.

Například v Lotyšsku to funguje perfektně. Tamní Úřad pro dohled nad loterií a hazardními hrami udělil již 7 licencí pro online gambling společnostem, které zde řádně podnikají a odvádí daně do státního rozpočtu. Všechny lotyšské weby také zobrazují reklamy jen na licencovaná kasína (např. na onlineblackjack.lv, či onlinecasinomanija.lv).

A v čem je problém na Slovensku? Slovensko zatím nemá v plánu udělovat tyto licence pro online kasínové hry. Slováci se domnívají, že tím chce podporovat státní monopol Tipos. Když nebude licencovaný nikdo jiný, hráči asi nebudou mít na výběr.

Buďme rádi za to, co máme v Česku. I naše dost přísná novela zní v porovnání se Slovenskem jako pohádka.

Slováci se diví novele zákona o hazardu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!