Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vyhnat z kouře dovnitř / foto: shutterstock

Nekouříte? Zmizte ze zahrádky dovnitř. Rodí se nový trend.

České hospody se brání. Ať si nekuřáci užijí pobyt ve vnitřních nezakouřených prostorech, které si vybojovali a venkovní zahrádku nechají pouze kuřákům. Někde je dokonce cedulka s nápisem: „Pouze pro kuřáky!"

Jak jistě víte, s protikuřáckým zákonem byly plné noviny několik měsíců před jeho platností. V zemích, kde jej zavedli tímto radikálním způsobem, zavřely stovky i tisíce hospod, v závislosti na velikosti daného státu. Letos dostaly naše hostinská zařízení první ránu už o půl roku dříve s nástupem Elektronické evidence tržeb. Každý jistě známe alespoň jedno zařízení, které zaniklo. Uvidíme, jak se restaurace a nálevny poperou s protikuřáckým zákonem. Některé z nich se ovšem bez boje nehodlají vzdát. Příkladem je rodinná hospoda ve Starém Brně na rušné Václavské ulici.

Pivo a cigareta
Pivo a cigareta


„Zahrádku rezervujeme pouze pro kuřáky a své štamgasty známe“ – říká mladá Kateřina, která zde pracuje jako servírka. Její kolegyně v oboru z Prahy, statná čtyřicátnice Markéta dodává: „Pokud si chce partička lidí přijít popít a nekouřit, rezervujeme jim stoly uvnitř. Jen tak omezíme dopad platnosti protikuřáckého zákona na ty, co by k nám bez možnosti si zapálit ani nešli. Koneckonců, pomáháme i sami sobě.“ Markéta dodala, že naštěstí se tento trend začíná rozmáhat a proto se nebojí odchodu nekuřáků tam, kde jim zahrádky blokovat nebudou. „Vždycky lze říct, že zahrádka je už rezervovaná pro jiné, kteří kouří.“ Obě ženy ovšem přemýšlí, zdali stát nebo Evropská unie nevymyslí další omezení svobodného nakládání se soukromými restauracemi. „Těch regulací je čím dál více,“ dodávají jednohlasně. A co vy? Podporujete restaurační zahrádky vyhradit pouze pro kuřáky? Mělo by to zůstat v rámci rozhodnutí jejich majitelů?

Nekouříte? Zmizte ze zahrádky dovnitř. Rodí se nový trend.

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20