Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čištění klimatizace / foto: Hamsa

Jak vyčistit klimatizaci

V létě vás chladí, v zimě hřeje. Klimatizace je v dnešní době již téměř nepostradatelný pomocník v našich domácnostech. V mnoha ohledech se jedná o nenáročné zařízení, které nepotřebuje výraznou péči.

Jednou za půl roku, zvláště pokud ji používáte celoročně, si nicméně vaši pozornost zaslouží. Proto vám poradíme, jak na údržbu klimatizace, co zvládnete sami a kdy je lepší zavolat odborníka.

Jak často provádět údržbu klimatizace?

Údržba se při celoročním provozu doporučuje dvakrát ročně. Pokud klimatizaci používáte jen přes letní sezónu, bude vám stačit údržba jen před či po ní. Pozor ale na to, v jakém prostředí zařízení používáte. V tom příliš prašném by měla být údržba ještě častější.

Proč provádět údržbu klimatizace?

Pravidelná údržba klimatizace má zásadní vliv na její životnost a pomáhá šetřit finanční prostředky, protože pokud jsou filtry špinavé a zařízení nefunguje správně, snižuje se jeho účinnost, a tím dochází ke zvýšení nákladů na provoz.

Tip: Funkční klimatizace může mít vliv i na vaše zdraví. Přečtěte si článek: Jak správně nastavit klimatizaci a neohrozit zdraví.

Jak provádět údržbu klimatizace?

Venkovní i vnitřní jednotku v prvém kroku zbavte větších nečistot. Rozhodně doporučujeme nechat velkou údržbu na technikovi, který přesně ví, kde a co servisovat. Většinou se zaměří na předfiltraci, která bývá nejvíce znečištěná.

Tip: U mobilní klimatizace zvládnete údržbu sami. U okenních či nástěnných klimatizací je vhodnější pozvat technika.

Před začátkem sezóny se také doporučuje vyměnit doplňkové aktivní filtry. Podle intenzity používání, přibližně jednou za dva roky, je třeba vyměnit olejovou náplň. Ideální je co nejkvalitnější, protože má zásadní vliv na životnost kompresoru.

Odborný servis je na místě především v případě kontroly motoru, ventilátoru a okruhu chladiva. Zde se raději do údržby nepouštějte, abyste nepoškodili zařízení. Jednou ročně si tedy zavolejte odbornou pomoc.

Jen pravidelný a správně provedený servis zaručí dlouhou životnost klimatizace.

Co dělat, když klimatizace zapáchá?

Může se stát, že po určité době začne vaše klimatizace nepříjemně zapáchat. Pro tento případ si pořiďte čistící roztok na klimatizace a tímto sprejem vydezinfikujte výparník. Zbavíte se tím i plísní a dalších mikroorganismů.

Tip: věděli jste, že existují také vůně do klimatizace, které provoní váš domov? Vyzkoušejte vůni zelený čaj, modrý oceán, sametový květ nebo třeba Cola.

Klimatizaci tedy spíše doporučujeme čistit povrchově, větší údržbu nechte spíše na technikovi.

Jak vyčistit klimatizaci

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!