Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fotovoltaické panely / foto: shutterstock

Co je to fotovoltaická elektrárna?

Fotovoltaická elektrárna využívá k získávání energie sluneční světlo. Jelikož je slunečního světla dostatek, navíc je obnovitelné, poslouží k napájení domácností, ba dokonce i firem.

Pokud plánujete investovat do solární elektrárny, sice vynaložíte na začátku nemalé peněžní prostředky, ovšem výrazně minimalizujete závislost na dodavatelích elektřiny, kteří neustále rapidně zdražují.

Pro výrobu elektřiny fotovoltaické elektrárny využívají obnovitelný zdroj energie, přičemž vyrobenou elektřinu potom použijete k chlazení, vytápění a mnoha dalším účelům. Čistá alternativa nezpůsobuje znečištění vody a ovzduší, nepřispívá ke globálnímu oteplování, a především minimalizuje spotřebu energie a šetří provozní náklady.

Vzhledem k tomu, že je sluneční světlo obrovské, nebudete mít žádné potíže s výrobou energie pro napájení domácnosti. Solární elektrárny přemění sluneční světlo na energie, a proto vás nebudou trápit výpadky proudu. Setkáte se navíc s několika druhy.

Typy solárních elektráren

Většinou se používají dvě klíčové technologie, a to fotovoltaická solární technologie a solární termální technologie. První zmíněná přeměňuje sluneční světlo přímo na elektřinu, zatímco druhá zachycuje sluneční teplo, které potom přeměňuje na mechanickou energii, a ta se následně transformuje na elektřinu.

Fotovoltaické panely jsou určeny k napájení elektrických zařízení. Solární termické kolektory jsou však vyrobeny pro vytápění vašich domovů. Fotovoltaické elektrárny (FVE) mohou napájet více než stovky hektarů půdy a vyrábět elektřinu pro rozvodné sítě.

Fotovoltaická elektrárna

Fotovoltaické elektrárny přeměňují sluneční světlo na elektřinu, k čemuž potřebují fotovoltaické články vyrábějící se z křemíkových slitin. Panely jsou k dispozici v různých formách, přičemž oblíbené jsou krystalické solární panely a tenkovrstvé solární panely. Fotovoltaické varianty jsou preferovány, protože umožňují ukládat sluneční energii do baterií. Potřebují střídače pro přeměnu energie ze stejnosměrného proudu na střídavý. Stejně tak jsou žádoucí baterie pro fotovoltaiku.

Fotovoltaické panely se obvykle vyrábějí z polovodičového materiálu. Když na materiál dopadají fotony slunečního světla, vznikají volné elektrony. Volné elektrony proudí materiálem a vytváří stejnosměrný elektrický proud. Celý proces je znám jako fotoelektrický jev. Stejnosměrný proud se pomocí měniče přemění na střídavý, a nakonec se přivede do sítě. Fotovoltaické panely se odlišují od solárních tepelných elektráren. Využívají fotoefektu. Tepelné elektrárny však používají kapalné způsoby přenosu tepla. Výhodou fotovoltaických panelů je, že se nezaměřují na energii. Místo toho přeměňují fotony na energii.

Ostrovní systém

Zapomenout nemůžeme na ostrovní systém, který vyrábí elektřinu, aniž by potřeboval připojení k elektrické distribuční síti, což nachází uplatnění hlavně tam, kde není k dispozici elektrická přípojka.

Co je to fotovoltaická elektrárna?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!