Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Závěrečná práce / foto: adobestock

Tipy pro studenty - jak na tisk závěrečných studijních prací

Konec studia se blíží a s ním i odevzdání vaší závěrečné práce. Ve chvíli, kdy máte vše sepsáno a připraveno, přichází na řadu tisk a vazba. Tento poslední krok před odevzdáním práce se může pěkně zkomplikovat. Zjistěte, jak se tiskne diplomová, bakalářská, absolventská nebo maturitní práce a ušetřete si řadu starostí.

Samozřejmostí by mělo, ještě před tím, než začínáte svou práci psát, zjistit si, jakou formu by měla práce při odevzdání mít a jaké parametry by měla splňovat. Tím budete mít jasně daný rozsah, formátování textu, výběr desek, umístění ražby nebo typ vazby. S těmito informacemi se už dá dobře pracovat.

Pražské copycentrum Tomados, specializující se na tisk, kopírování a skenování, má zkušenosti s tím, že studenti nechávají tisk a vazbu prací na poslední chvíli, což není dobře. Řada studentů nemá ponětí, jak dlouho trvá tisk diplomové nebo jiné práce. Vždy byste měli počítat s tím, že vytisknutí a vazba může zabrat pár dní. Pokud se přeci jen stane, že hodně spěcháte, jsou v copycentru připraveni na expresní tisk do několika hodin, ale je nutné brát v potaz, že tuto službu si připlatíte.

Na co si dát před tiskem pozor

Volba mezi domácím tiskem a tiskem v profesionálním copycentru je sice na vás, ale doma nikdy nedosáhnete takové kvality. Zejména barvy se mohou při domácím tisku značně lišit od originálu v počítači.

Vždy (opravdu vždy) si před tiskem zkontrolujte, v jakém formátu budete tisknout. Textové dokumenty se mohou při tisku takzvaně “rozsypat” a vaše pracně nastavené formátování textů, číslování stránek nebo umístění tabulek je rázem ztraceno. Pro tisk diplomových, bakalářských, absolventských i maturitních prací proto vždy převeďte dokument do PDF formátu (slouží k tomu volba “Uložit jako” nebo “Exportovat”).

Mohlo by Vás zajímat: Čemu věnovat pozornost při psaní diplomové práce – 7 doporučených tipů

Tisk a vazba studentských prací nabízí mnoho možností

Vzhled vaší závěrečné písemné práce záleží jak na preferencích školy, tak na vás. Tisk můžete použít černobílý nebo barevný (ten se hodí pro grafy, obrázky, fotografie). Vazba bakalářské, diplomové, disertační nebo absolventské práce se provádí zpravidla do pevných desek s imitací kůže, které mohou mít různou barvu. Nejčastěji se používá černá, červená, vínová nebo modrá. Na desky i na hřbet lze umístit stříbrnou nebo zlatou ražbu. Samotná vazba se používá nejčastěji knižní, ale někdy se může lépe hodit kroužková, drátěná nebo termo vazba.

Pokud máte individuální požadavky, dá se tisk a vazba diplomových a dalších prací přizpůsobit co se týče tisku, kvality papíru, gramáže papíru, laminace nebo řezání a práci si můžete nechat vypálit i na CD.

Zajímá Vás, kolik zaplatíte za tisk a vazbu Vaší práce? Více zde.

Jestliže se náhodou stane, že po vytisknutí a svázání práce potřebujete ještě něco upravit (vyměnit list, přidat nebo odebrat listy), je možné nechat vazbu rozvázat a vše potřebné doplnit a práci znovu svázat. Pak už jen stačí práci úspěšně odevzdat a připravovat se na její obhajobu.

Tipy pro studenty - jak na tisk závěrečných studijních prací

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!