Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Datová centra fungují po celém světě / foto: SeventyFour / shutterstock.com

Virtuální vs. dedikované servery: hlavní rozdíly a jak vybrat ten správný

S rostoucími požadavky na výkon, bezpečnost a flexibilitu se mnoho podniků obrací ke dvěma populárním řešením hostingu – virtuálním serverům a dedikovaným serverům. Představíme si, jak se tyto dvě možnosti liší a kterou byste měli zvolit zrovna pro vaši společnost.

Co je dedikovaný server? 

V případě dedikovaného serveru si pronajímáte od poskytovatele celý server, který není sdílený s nikým jiným. Jsou na něm tedy jenom vaše data. Na rozdíl o virtuálních serverů nebo běžného cloud hostingu, kde server (ve smyslu hardware) sdílíte s dalšími zákazníky.

Tento server je fyzicky umístěný v datovém centru poskytovatele, ale vy nad ním máte plnou kontrolu. Hlavní výhody dedikovaného serveru jsou vysoký výkon, bezpečnost a plná kontrola. Nevýhodou je vysoká cena a potřebné odborné technické znalosti pro jeho správu a údržbu.

Pokud potřebujete servery s opravdu vysokým výpočetním výkonem, budou pro vás ideální dedikované GPU servery, které si poradí se zpracováním velkého objemu dat a rychlým a kvalitním načítáním grafiky.

Co je virtuální server? 

Virtuální server je vytvořený pomocí softwaru pro virtualizaci, který „rozdělí“ jeden fyzický server na několik nezávislých virtuálních serverů. Na každém z těchto virtuálních serverů může běžet vlastní operační systém, má přidělené určité prostředky (CPU, paměť RAM, diskový prostor) a je izolovaný od ostatních serverů na stejném fyzickém hardwaru. Často se vyrovná fyzickému počítači.

Ohledně bezpečnosti a kontroly nabízí podobné možnosti jako dedikovaný server. Obvykle bývá levnější a poskytuje také větší míru flexibility – vše může být rychle a snadno upravené podle potřeb. Ale je určený pro méně výkonnostně náročné projekty.

Typů virtualizace je pak několik. Ale hlavní dva přístupy jsou: 

  • lightweight virtualizace – tedy na úrovni operačního systému 
  • a plná virtualizace – na úrovni hardwaru.

Existují ještě tzv. virtuální managed servery, které spravuje poskytovatel, u kterého využíváte hosting. Server si tedy nemusíte nastavovat, zprovoznit a udržovat přímo vy, ale postará se o to poskytovatel. To je výhodné v případě, že nemáte vlastní IT oddělení nebo nikoho, kdo by se o server staral.

V čem jsou hlavní rozdíly? 

Abychom to shrnuli, tak dedikovaný server je fyzický server s vyhrazenými prostředky pro jednoho zákazníka, zatímco virtuální server sdílí fyzický hardware s ostatními uživateli a má vyhrazenou část prostředků v rámci virtualizovaného prostředí.

Cena: Dedikované servery jsou obvykle dražší a vyžadují více technických znalostí pro správu. Virtuální servery jsou cenově dostupnější, ale neposkytují takový výpočetní výkon jako ty dedikované. 

Flexibilita: Virtuální servery jsou obvykle flexibilnější, pokud jde o škálování prostředků, zatímco u dedikovaných serverů je změna prostředků složitější a může vyžadovat fyzickou výměnu komponentů.

Virtuální dedikovaný server 

Aby toho nebylo málo, máme tu ještě takový mezistupeň vpodobě virtuálních dedikovaných serverů (VDS), někdy se setkáte i s označením virtuální privátní server (VPS), ale jedná se o jedno a to samé. Zde je fyzický server také rozdělený na několik virtuálních serverů, rozdíl ale spočívá v tom, že je všechny využíváte vy a nesdílíte tak fyzický server snikým dalším. O výpočetní výkon se tedy v případě virtuálního dedikovaného serveru s nikým nedělíte a můžete s ním v rámci jednotlivých virtuálních serverů efektivněji nakládat. 

Co si vybrat? 

Výběr mezi virtuálním a dedikovaným serverem závisí vždy na vašich specifických potřebách, jako je rozpočet, potřebný výkon, typ projektu nebo nároky na flexibilitu. Obecně by se dalo říci, že virtuální server je dobrou volbou pro středně velké projekty, které nevyžadují vysoký výpočetní výkon a chtějí si služby různě škálovat. Dedikovaný server je vhodnější pro velké firmy s vysokými požadavky na výkon. 

Virtuální vs. dedikované servery: hlavní rozdíly a jak vybrat ten správný

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!