Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mezinárodní vesmírná stanice / foto: shutterstock

Země zachytila zprávu ze vzdálenosti 16 tisíc kilometrů

Kolonizace planety Mars je jedním z největších vědeckých témat poslední doby. A díky experimentu Deep Space Optical Communications (DSOC) jsme k tomuto cíli zase o kousek blíž.

Až dosud se ke komunikaci s rovery a kosmickými sondami používaly rádiové vlny. Ty ale nepokryjí tak široké pásmo, navíc je jejich vysílání poměrně zdlouhavé. Teď ale vědci do vesmíru vypustili sondu s názvem Psyche, která si to zamířila rovnou k trojským asteroidům planety Jupiter vzdálených několik set milionů kilometrů. Zatím dosáhla vzdálenosti 16 milionů kilometrů, což je asi čtyřicetkrát víc, než je vzdálenost Měsíce od Země.

Co skrývá tajemný vesmír?
Co skrývá tajemný vesmír? – Zdroj: Shutterstock.com

Komunikace na rekordní vzdálenost

Psyche s sebou nesla laserový paprsek v infračervené oblasti s testovacími údaji, které odsud odeslala na Haleův teleskop v Kalifornii. Je to největší vzdálenost, na kterou byla zatím optická komunikace testovaná. A výsledek byl skutečně ohromující – zpráva k Zemi dorazila za pouhých 50 vteřin. A co víc, komunikace byla oboustranná, laboratoř byla schopná vyslat odpověď.

Co bylo vlastně cílem experimentu? Vyzkoušet zasílání dat do vzdálených koutů vesmíru. A také to, jak jsou při této vzdálenosti data zachována. V budoucnu by tato technologie měla pomoci nejen se zasíláním informací, ale také snímků ve vysokém rozlišení.

Snímky z planety Mars
Snímky z planety Mars – Zdroj: Shutterstock.com

Experiment je průlomový

Experiment DSOC ještě zdaleka není u konce. V příštích dvou letech bude systém testován v různých vzdálenostech od Země, a pokud vše dobře půjde, přenos dat se zrychlí desetkrát až stokrát oproti současnému rádiovému systému.

Ani sonda Psyche svou cestu ještě zdaleka nekončí, ke svému konečnému cíli poletí šest let. Data, která bude přenášet, jsou pouze experimentální a nemají za cíl informovat o skutečné misi Psyche, přesto musí vědecký tým úzce spolupracovat s operatéry sondy, aby se jejich činnost vzájemně nenarušovala. I tak ale bude DSOC s největší pravděpodobností znamenat průlom v metodách průzkumu vesmíru.

 

Zdroje:

https://www.osel.cz/13188-prulom-v-laserove-komunikaci-psyche-poslala-zpravu-ze-16-milionu-kilometru.html

https://www.nespechej.cz/clanky/zprava-vesmir-laser-20231130-2205.html

Země zachytila zprávu ze vzdálenosti 16 tisíc kilometrů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!