Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sociální sítě na mobilu / foto: shutterstock

Nejrozšířenější hoaxy poslední doby – zpoplatnění WhatsAppu, logo se žábou i PIN pozpátku

Hoax, dezinformace nebo také poplašná zpráva je označení pro zprávu, která se navzdory své nepravdě rozšířila do všeobecného povědomí. Podívejte se, kterým z nich v posledních týdnech věřilo nejvíce lidí.

Zpoplatnění WhatsAppu

Hoax o zpoplatnění aplikace WhatsApp se poprvé objevil už v roce 2012, přesto se mezi lidmi udržel prakticky dosud. V čem tato poplašná zpráva spočívá? Údajně se mělo za každou zaslanou zprávu účtovat 0,01 eura. V případě, že ovšem zprávu přepošlete alespoň deseti kontaktům, nebude vám účtováno nic. A tak lidé hojně rozesílali hoax dál.

U WhatsAppu ještě zůstaneme. Možná i vám přišla zpráva o nebezpečném odkazu s názvem „Martinelli“, který má údajně zničit celý telefon. Existence takového odkazu se ovšem nikdy nepotvrdila.

Nedůvěra k sociálním sítím
Nedůvěra k sociálním sítím – Zdroj: Shutterstock.com

Logo se žábou

Kulaté logo se žábou najdeme na různých druzích potravin. Značí, že výrobek obsahuje ingredience z farem, které splňují ekologické a sociální standardy Rainfores Alliance. Po internetu ovšem začaly kolovat zprávy, že je tomu přesně naopak – výrobky se žábou prý údajně obsahují nebezpečné látky.

Fotografie na Facebooku

Oblíbená sociální síť Facebook, nově Meta Platform, sdružuje miliony lidí po celém světě. Loni ovšem internetem proběhla výstražná zpráva o tom, že podle nových pravidel může síť libovolně nakládat s veškerými zveřejněnými fotografiemi, tedy je i použít k reklamním účelům. Jedinou cestou, jak se bránit, mělo být zkopírování nesouhlasu na svém profilu. Používáním Facebooku nicméně souhlasíte pouze se stanovenými podmínkami užívání, jakékoliv další právní doložky jsou neplatné. I tak by ale na internetu neměly skončit žádné důvěrné informace.

Facebook jako hrozba?
Facebook jako hrozba? – Zdroj: Shutterstock.com

PIN pozpátku

Přepadení je zkušenost, kterou nechce zažít nikdo z nás. Zvlášť, když zrovna stojíme u bankomatu. Další z hoaxů ale přišel s vychytávkou, která má oběti právě v takové situaci pomoct. Když prý do bankomatu zadáte svůj PIN pozpátku, automat peníze vydá, ale zároveň přivolá policii. Všechny banky ovšem toto tvrzení vyvrátily, takto zadaný PIN bankomat vyhodnotí jako chybný.

 

Zdroj textu:

https://hoax.cz/cze/index.php?action=hoax_database

Nejrozšířenější hoaxy poslední doby. Dejte si pozor nejen na sociálních sítích

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!