Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Porouchaný vysavač / foto: DALLE 3

Vysavač se porouchal. Vyplatí se pořídit náhradní díl, nebo rovnou nový model?

Všimli jste si, že váš vysavač nefunguje tak jako dříve? Poradíme vám, jaké součástky se vyplatí vyměnit, kolik stojí a kde je seženete.

Nikdo neudrží vaše podlahy lépe čisté než vysavač. Ten většinou dobře slouží několik let a častokrát se porouchá těsně po záruce. Pokud jste si i vy všimli, že některá ze součástek se porouchala, ještě nemusíte zoufat. Podívejte se, jaké díly se mění nejčastěji a kdy je čas na nákup nového modelu.

Klíčem k dlouhé životnosti vysavače je pravidelná a pečlivá údržba. Někdy se ovšem může stát, že i přes kvalitní péči se spotřebič porouchá. Běžná záruka je zhruba 3 až 5 let, u dražších modelů to může být i 10 let. Pokud v této době zaregistrujete závadu, v prodejně by vám měli vysavač reklamovat nebo opravit. Co když ale přestane fungovat těsně po záruce? Vyplatí se výměna nefunkčních částí, nebo je lepší koupit nový model?

Jaké díly se ve vysavači mění nejčastěji?

Stejně jako každý spotřebič i vysavač je náchylný k opotřebení. Nejčastěji se můžete setkat s tím, že správně nesaje, zapáchá, vydává zvláštní zvuky, špatně se nabíjí nebo se zapíná a vypíná podle libosti. Za takovým problémem vždy stojí opotřebená součástka.

Baterie

U bezdrátového vysavače se často mění baterie. Její životnost během let postupně klesá, což se může projevit pomalým nabíjením nebo naopak velmi rychlým vybíjením. Pokud vysavač obsahuje více článků baterií, je potřeba vyměnit všechny najednou. Kombinovat staré a nové bateriové články se nedoporučuje.

Filtry

Ve vysavači najdete 2 druhy filtrů. Vstupní chrání motor před průnikem nečistot dovnitř a výstupní se stará o to, aby se nedostaly do okolního prostoru. Oba se zanáší prachem a vlasy, což se pak může projevit nepěkným zápachem. Výrobci doporučují filtry pravidelně čistit a po 2 až 3 měsících kompletně vyměnit. Pokud vysavač používáte často, máte doma mazlíčky nebo trpíte alergií, pak by frekvence výměny/úklidu měla být ještě vyšší.

Hubice a hadice

I plastové části jsou náchylné na poškození. Jedná se především o hubici nebo hadice, které vlivem neopatrné manipulace mohou prasknout. Výměna těchto částí je nejen levná, ale také opravdu jednoduchá.

Pořídit náhradní díl do vysavače, nebo koupit nový model?

Motor

V krajních případech se mění i motory. A to v případě, kdy vysavač vydává zvláštní zvuky nebo se vůbec nezapne. I když to na první pohled vypadá jako závažná porucha, pořízení nového motoru vás vyjde zhruba do 2000 Kč.

Uhlíky

Opotřebované uhlíky mohou být hlavním důvodem toho, proč nefunguje agregát vysavače. Agregát představuje jádro vysavače, které vytváří potřebný podtlak a proud vzduchu pro efektivní vysávání a filtraci prachu a nečistot.

Čerpadla

Pokud máte doma vysavač na mokré vysávání a všimli jste si, že má potíže s odsáváním vody, pak může být příčinou spálené nebo zanesené čerpadlo.

Kde pořídit náhradní díly a kolik stojí?

Náhradní díly jsou dostupné a v drtivé většině případů opravdu levné. Nejlépe vychází filtry a plastové součástky, jako třeba náhradní hadice k vysavači, které pořídíte do pár stovek korun. Naopak dražší záležitost představují motory nebo baterie, u nichž se cena pohybuje v řádu tisíců korun. V průměru vás však nová součástka vyjde zhruba na 900 Kč.

Nové díly nakoupíte buď v prodejnách s elektrospotřebiči, nebo ve specializovaných obchodech. Oblíbenou volbou je také rodinný e-shop Elny, kde najdete stovky produktů pro spotřebiče všeho druhu. Do několika dnů tak můžete mít součástku doma a mezitím zařizovat opravu.

Pořídit náhradní díl do vysavače, nebo koupit nový model?

Kdy se vyplatí koupit nový vysavač?

Nákup náhradního dílu se však nemusí vždy vyplatit. Platí to zejména v případech, kdy se jedná o komplikovanější poruchu elektroniky u nových dražších modelů (například Roomba nebo Dyson, u nichž se pořizovací cena pohybuje v rámci desítek tisíc korun). Nejen že oprava bude finančně náročná, ale pravděpodobně také zabere více času. V těchto situacích se může více vyplatit nákup nového modelu.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze