Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Záludnosti cestování časem

Cestování časoprostorem nabízí úžasné možnosti. Mluví se o něm jako o záležitosti, která nás v budoucnosti nevyhnutelně čeká.

Není divu, proskočit pár stovek let do budoucnosti, nebo naopak zavítat do všední reality našich předků, to jsou tak fantastické možnosti, že je těžké se přemýšlení o nich ubránit a zařadit je do škatulky bludů. Ostatně proč by to nakonec nemohlo jít?

Představte si ty možnosti: mohli byste znovu prožít své dětství, rozjímat spolu s Aristotelem nebo připravovat válečné tažení u číše vína se samotným Juliem Caesarem. Nebo co se takhle podívat dopředu na výdobytky, kterých dosáhnou následující generace?

Může být sestrojen?
Základní otázkou je, zda stroj času vůbec může být sestrojen, nebo jde opravdu o absurdní výmysl, kterým se věda sice chvíli zabývala, ale brzy ho zavrhla? Pravda je někde uprostřed – někteří vědci v takovou možnost věří, ostatní je ale nazývají šarlatány.

Panuje přesvědčení, že univerzum by nedovolilo vzniknout mašině, jež by ohrozila jeho existenci. Přitom stroj času je destruktivní pro samou chvíli, kdy je aktivován.

Renomovaný fyzik Stephen Hawking se dlouhou dobu domníval, že existuje jakýsi přírodní zákon, který vylučuje cestování v čase z možností fyziky. Hawking byl toho názoru, že jde o zákon chronologického protekcionismu.

Ovšem nedokázal pro něj najít žádný důkaz, a tak nedávno připustil, že cestování v čase je možné, ale rozhodně ne praktické. Nabouralo by totiž řád světa.

Nemožnost změny
Není divu, že jindy otevřená mysl Stephena Hawkinga dlouhou dobu zastávala odmítavý názor. Cestování v čase v sobě totiž skrývá řadu zcela zásadních paradoxů, které není možné jakkoliv vyřešit.

Jedním z nejznámějších je například ten, kdy vycestujete do minulosti a zabijete některého ze svých předků. Potom byste přeci neměli vůbec existovat. Co by se v takovém případě stalo?

V závislosti na těchto paradoxech se rozvinuly teorie, které se je snaží vysvětlit, ovšem neposkytují žádné relevantní důkazy. Jednou z nejznámějších teorií je ta, jež počítá s několika paralelně existujícími univerza. Pokud tak zabijete svého předka v minulosti, současnost to neovlivní, jelikož ta se odvíjí v jiném univerzu.

Cestovatel v čase už se objevil
V roce 2000 se objevil člověk, který vystupoval zejména na řadě diskuzních fór, kde se řešilo cestování v čase, a tvrdil, že je vojenským průzkumníkem z roku 2036. Říkal si John Titor a stejně jako se objevil, tak také zmizel. Beze stopy. Že by se vrátil domů do budoucnosti...?

Za dobu svého výskytu stačil udělat několik předpovědí, které jako člověk z budoucnosti pochopitelně znal. Tvrdil například, že po amerických prezidentských volbách v roce 2004 vypukne občanská válka. To se nestalo. Ale vypověděl také, že se USA pustí do války s Irákem kvůli jaderným zbraním. Tehdy o tom přitom ještě nikdo ani neuvažoval.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 206