Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Legendy organizovaného zločinu

Člověk o nich nic moc neví, ale na stránkách novin a v televizích se dnes a denně objevují zprávy, které na ně jednoznačně ukazují.

Mluvíme tu o zločineckých organizacích, které provádějí organizovaný zločin. Některým z nich se říká také mafie.

Jejich bossové nejsou příliš známí, přesto se ale topí v závratném bohatství. Tyto spolky mají obvykle pevně danou hierarchii, mnohdy až vojenský řád – jen díky tomu mohou tak efektivně fungovat. Bylo by bláhové se domnívat, že u nás neřádí. Ruská, vietnamská či ukrajinská mafie je tu jako doma. To jsou ale jen drobty proti největším zločineckým spolkům, co svět poznal.

Solntsevskaya bratva
Bývalý speciální agent FBI nazval ruskou mafii „nejnebezpečnějšími lidmi na zemi“ (pravda, řekl to ještě předtím, než Usáma bin Ládin udělal velké BUM), což je samo o sobě hodně nepříjemné zjištění. Ovšem je tu dodatek, který zneklidňuje ještě více. Stavy ruské mafie přerostly 300.000 lidí působících ve 450 skupinách po celém světě.

Neoficiálními vládci nad ruskou mafií jsou členové syndikátu Solntsevskaya bratva z Moskvy. Ten proslul těmi nejhoršími metodami zločinu, jaké si lze vůbec představit. A nadělal díky nim neskutečné bohatství. V čele stojí boss Sergei Mikhailov, zocelený lety strávenými v gulagu, kde si udělal přátele mezi dalšími zločinci.

Aktivity Solntsevskaya bratva jsou velice široké. Nechybí praní peněz, vydírání, nájemné vraždy, prostituce, transport nukleárních materiálů, krádeže uměleckých děl a samozřejmě ani obchody s drogami, zbraněmi či ropou.

Yamaguchi-gumi
Japonsko je vyspělá země, která je na rozdíl od Ruska pevně zapojena do mezinárodních struktur a prosazuje celosvětový mír. Zdejší yakuza, což je místní výraz pro kriminální syndikáty, ale žije dál. Největší a nejmocnější je skupina Yamaguchi-gumi, která byla založena již roku 1912 a nejvíce proslula činy pod vedením ultrabrutálního Kazuo Taoky.

Když v roce 1981 zemřel, organizací to dost otřáslo, ovšem nepoložilo ji to. Momentálně je opět ve svém živlu, přičemž její řady se odhadují na 40.000 lidí. Vedená je teprve šestým bossem ve své historii – diplomatickým, nikoliv však mírumilovným Shinobu Tsukasou.

Ndrangheta
Další zemí, ve které je mafie jako doma, se jmenuje Itálie. Nejvíce se jí přitom daří na jihu země, kde je pevně ukotvena ve státních strukturách. Zřejmě nejmocnějším spolkem je Ndrangheta, kterou italská anti-mafiánská komise vyznamenala titulem nejvýznamnějšího obchodníka s kokainem v zemi a jednoho z nejvýznamnějších v celé Evropě.

Ndrangheta je jako většina italských mafií postavena na loajalitě, ovšem na rozdíl od takové Cosy Nostry má výhodu ve větší flexibilitě a minimálnímu centralistickému vedení. Mnozí Italové navíc mafii berou jako součást svých životů, obzvlášť když vlastní klasické stavební firmy, restaurace atd.

D-Company
Kriminální impérium takzvané D-Company se oproti svým známějším konkurentům nemá za co stydět. Je vedené Dawoodem Ibrahimem, mezinárodně hledaným mužem, který má prsty v kriminalitě všeho druhu a také v řadě teroristických útoků, například v indické Bombaji, kde v roce 1993 zemřelo 257 lidí.

D-Company funguje především v Indii a Spojených arabských emirátech, kam se spousta Indů přesunuje za prací a fungují tam podobné mafiánské struktury jako u nás v případě Vietnamců. Ovšem v Indii je Ibrahim považován za celebritu, především díky tomu, že nějakou dobu ovládal místní továrnu na sny – Bollywood.

Nyní je mezinárodně hledán. Po 11. září 2001 mu dost přitížily dobré vztahy s Talibanem a al-Kájdou. Přesto D-Company stále čile funguje a financuje teroristické organizace. Ibrahim se skrývá nejspíše v Pakistánu a pravděpodobně si nechal plasticky upravit obličej.

14K
Tato organizace je jednou z největších tradičních hong-kongských triád. V devadesátých letech byla podle všeho největší triádou světa. 14K se podle všeho rozrostla do všech asijských koutů a podařilo se jí etablovat také na Severoamerickém kontinentu, kde má stále více poboček.

Těžko byste hledali kriminální aktivitu, kterou by si 14K někdy nestřihla. Neštítí se vůbec ničeho – hlavně když to přinese peníze. Obvinění se množí, ovšem zatnout těmto zločincům tipec není vůbec jednoduché. Není totiž znám ani jejich boss.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 69