Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Autovolantor / foto: moller.com

Zácpa? Létající Ferrari pomůže

Je to myšlenka, která je zkrátka neodbytná, ale zatím se nikdy pořádně nenaplnila. Leda tak ve filmech a knížkách od autorů s bujnou, i když dnes spíše už klišovitou, fantazií.

Žádný nesmysl
Létající auto. Kdo by ho nechtěl mít? Zároveň se ale při pomyšlení na něj pousměje. Vždyť je to pro nejbližší dobu holý nesmysl. Ale ne tak docela. Jeden z výrobců tvrdí, že do dvou let se stane realitou.

Jmenuje se Autovolantor a jeho tvůrci tvrdí, že jde o ideální prostředek pro bohaté, jak se vyhnout nepříjemným dopravním zácpám. Jednoduše tak, že se vznesou do vzduchu.

magazin.cz

Autoři konceptu mají skutečně plnohodnotné plány. Vědí například, kolik bude vůz stát a jaké bude mít parametry. Takže cena má být patnáct miliónů korun a za to dostanete 160 km/h na zemi a téměř 250 km/h ve vzduchu.

Létající Ferrari
Designér Bruce Calkins říká, že auto bude postaveno na základně v podobě Ferrari 599 GTB, které stojí v "přízemní" podobě kolem šesti miliónů korun. Schopnost vznášet se bude zaručena díky osmičce dmychadel umístěných v trupu.

Jakmile se auto vznese, řídí se podobně jako helikoptéra. S nosem dolů pro pohyb dopředu a nakláněním se pro pohyb do stran. Byť by teoreticky zvládlo větší výšky, standardem bude výška do 1500 metrů.

magazin.cz

Motor má být hybridní, takže využije jak klasických pohonných hmot, tak elektřiny. Výkon je stanoven na hodnotu kolem osmi set koní. Autovolantor dokáže uletět 120 kilometrů a ujet 240 kilometrů.

Obtížný úkol
Impulz k výrobě takového auta dal nejmenovaný moskevský byznysmen, který žádal vůz, který by mu usnadnil dojíždění z venkovního sídla do centra města, kde se tvoří nepříjemné zácpy.

Ovšem skutečně vyrobit takové auto a dostat ho na silnice, respektive vzdušeného prostoru nad nimi, jsou dvě věci. A každá bude ještě vyžadovat pořádnou snahu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 224