Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Let do vesmíru / foto: Shutterstock

Život s gravitací. Co o ní nevíte

Gravitace je síla, kterou všichni známe a myslíme si, že jí dobře rozumíme.

Vždyť je to právě ona, kdo nás drží pevně na zemi a která působí důležitou skutečnost, že se Země otáčí kolem Slunce.

Když se ale na gravitaci podíváte zblízka a zamyslíte se nad ní, zjistíte, že to zdaleka není jednoznačná záležitost. Naopak, vyplave na vás pěkných pár hádanek.

Co je gravitace
Vyskočíte a gravitace vás přitáhne zpátky k zemi. Sotva se vyplahočíte na vršek kopce, ale dolů to jde skoro samo. Zdánlivě jednoduché a jak říkal jablkem praštěný Newton: je to síla, která ovlivňuje pohyb něčeho jiného.

Jenže pak přišel pán, který se jmenoval Einstein a představil svou teorii relativity, která převrátila fyziku a s ní i gravitaci naruby.

Všeobecná relativita vytvořila rámec, kdy zákony fyziky jsou stejné pro všechny, ať už se zdají být jakékoliv. Einstein tak udělal z gravitace vlastnost vesmíru, nikoliv individuálních bytostí a předmětů. Každá věc či osoba se tak pohybuje po přímých liniích.

Gravitace jenom přitahuje
Prakticky každá jiná síla ve vesmíru má dva směry – opozita. Například elektromagnetická dokáže přitahovat i odpuzovat. Ale gravitační? Ta jenom přitahuje.

Odpověď se skrývá v kvantové teorii. Částice většiny sil mají různé náboje, například od elektřiny či barvy. Ty mohou být buď pozitivní nebo negativní. To však není případ takzvaných gravitonů, což jsou hypotetické částice vyzařující gravitaci. Jejich vlastnost je ta, že mohou být jen pozitivní.

Lehká gravitace
Jak je možné, že gravitaci člověk se svými chabými svaly překoná tak jednoduše. Vždyť stačí povyskočit a aspoň na chvíli jste nad ní vyhráli? Přitom si dokáže přitáhnout nesrovnatelně těžší tělesa jakoby nic. Fyzikové to přičítají teorii strun, což je neskutečně složitá záležitost, v níž se podle některých dá najít vysvětlení všeho.

Zjednodušeně řečeno, teorie strun počítá s tím, že ve vesmíru je více dimenzí než ty tři nám známé. Hovoří se až o deseti. A gravitace je silou, která prý pracuje mezidimenzionálně. Takže se jednou chová tak, podruhé onak.

Proč je tak vyladěná?
Vědci se shodují v tom, že kdyby gravitace nebyla nastavena tak, jak je, jen těžko bychom existovali a vesmír by vypadal úplně jinak. Je to totiž právě gravitace, která počáteční hmotu zformovala do určitých celků. Stačilo by, aby byla jen trochu silnější nebo slabší a věci by se rozmačkaly o sebe, respektive se nikdy nesložily.

Nutná pro život?
Kdyby už život nějakým způsobem vznikl, stejně by se bez gravitace neobešel. Ukazuje se, že rostliny, zvířata ani lidé bez ní nejsou schopni obstát, i když dlouhodobé výzkumy se zatím neprováděly. Avšak i v těch krátkodobých docházelo k závažným problémům. U rostlin například s růstem, u zvířat s dezorientací a lidé pro změnu nemohli dýchat. A pak je tu záležitost s kostmi, které pro svůj růst potřebují stlačení tělesnou vahou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 142