Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Chytřejší než smart(i)phone? Tryskáč od Samsungu

Samsung je jedním z předních výrobců chytrých telefonů. Avšak svůj chystaný přírůstek popisuje jako ještě chytřejší než smarpthone.

Rychlý procesor
Je otázkou, kde bere opěrné body pro toto tvrzení, ale dost možná to vyplývá z robustního procesoru, jenž pracuje s taktem 800 MHz. Navíc je tu vlastní platforma TouchWiz 2.0, která nahrazuje unifikované operační systémy. Díky ní by měl být Samsung Jet někde na pomezí mezi chytrým telefonem a telefonem se spoustou vychytávek.

magazin.cz

Na první pohled zaujme kvalitní třípalcový AMOLED displej s rozlišením 800x480 bodů. Díky 480dpi nabízí displej čtyřikrát vyšší rozlišení než WQVGA displeje a o 40% nižší spotřebu než telefony s TFT-LCD displeji. Obrazovka je rovněž velmi ostrá a čitelná až z úhlu o 180 stupních.

Dotykový displej sice nezvládá takzvaný „multi-touch“, tedy dvojitý dotek, ale Samsung se rozhodl, že z toho udělá výhodu. Připravuje proto interface, který se dá jednoduše ovládat jedním prstem. Například funkce zoomu takto funguje bez problémů.

magazin.cz

Snadné ovládání
Pro ovládání budou sloužit pomyslné brány. Například 3D brána vede skrz ovládací symbol přímo na displeji přímo k jedné ze šesti multimediálních funkcí, například hudebnímu či video přehrávači, rádiu, fotoalbu, internetu nebo hrám. Pohybová brána pak přijímá jednoduché pohyby buď na obrazovce nebo s telefonem samým, což vyvolá řadu přednastavených operací.

Jednotlivým položkám v menu či funkcím se dá přiřadit také určité písmeno, které potom stylusem napíšete na displej a k dané funkci se dostanete okamžitě.

magazin.cz

Samsung hodně počítá s takzvanými „widgets“, což jsou miniaplikace známé například z Windows Vista, které zobrazují počasí, novinky, vyhledávací okno apod. Třicet jich bude v základu a další bude možné stahovat.

Plno funkcí
Telefon zvládne až pět otevřených oken internetového prohlížeče, z vybraných stránek umožní udělat právě widgety na hlavní ploše operačního systému, podporuje několik simultánních downloadů atd.

magazin.cz

Nesmí chybět ani foťák, který má úctyhodných pět megapixelů, čímž hravě strčí do kapsy iPhone, ale třeba proti Sony Ericsson Satio s 12 megapixely už je to docela málo. Narazíte tu i na tradiční funkce jako je wi-fi, bluetooth, podpora paměťových karet apod. Interní paměť může mít velikost buď 2 GB nebo 8 GB.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 99