Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Letadlo, co vydrží ve vzduchu 5 let

Může se zdát, že jde o mimozemskou technologii, ale tenhle kousek skutečně nepostavili ufoni. Jde o poslední výstřelek leteckého průmyslu, který je zatím jen na papíře, ale brzy by mohl být realizován.

Velký solární panel
Kromě toho, že vypadá dost zvláštně má Odysseus ještě jednu velkou přednost. Díky povrchu pokrytému solárními panely se tento letoun dokáže udržet ve vzduchu celých pět let, aniž by musel přistát. Ano, nechce se tomu věřit.

Struktura stroje je koncipována do tvaru písmene Z s tím, že se může rozevírat a svírat, aby panely absorbovaly co možná největší množství sluneční energie.

Funguje i v noci
Ptáte se, co se stane, když přijde noc a slunko ulehne ke spánku? Letoun se narovná do jedné linie, aby byl co možná nejaerodynamičtější a spolehne se na energii uloženou v bateriích, které se nabijí přes den.

Letoun je určen pro průzkum a sledování. To je ideální. Funguje totiž bez lidské posádky a svůj cíl může sledovat skutečně dlouho. Má se pohybovat ve výšce mezi dvaceti a třiceti tisíci metry nad mořem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 147