Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Ty nejšílenější vraždy historie

Mohlo by se zdát, že takové zavraždění vyhlédnuté osoby je takřka vždycky čistá práce, které předchází detailní plánování tak, aby se nic nepokazilo.

Tohle ale překvapivě často neplatí. Ne vždy jde vše jako podle hodinových ručiček. Bomby občas vybuchnou na nesprávném místě, jed nezabírá, kulka netrefí cíl atd.

Nahlédněte do historie nejšílenějších vražd.

Franz Ferdinand

Možná nejšílenější vražda je s historií Čechů silně spjata. Jedná se totiž o zavraždění Franze Ferdinanda v Sarajevu. V učebnicích se obvykle učí akorát o Gavrilo Principovi a skutečnosti, že tato vražda byla spínačem první světové války.

Rozhodně ale nebyla samozřejmá. Organizace Černá ruka se na ni sice pečlivě připravovala a rozmístila několik svých mužů po cestě, kterou měl vůz s následníkem trůnu projíždět.

Dvěma prvním vrahům, vyzbrojeným bombou a pistolemi, se roztřepaly nohy, a tak raději zmizeli. Třetí svou bombu hodil, ale ta vyhodila do povětří jen další auto v koloně.

Vrah pak spolkl pilulku kyanidu a skočil do řeky. Jenže kyanid způsobil jen zvracení a v řece bylo pouze kolem metru vody.

Franz Ferdinand se pak jel do nemocnice podívat na skupinu polapených vrahů. Náhodou jeho auto ale narazilo na jednoho z vrahů Gavrilo Principa, který už se se sendvičem v ruce smiřoval s neúspěšnou akcí. Řidič vozu musel z nějakého důvodu couvat, což byla ideální příležitost pro Gavrila. Padly dva výstřely a Franz byl mrtev.

Grigorij Rasputin

Tento mystik přezdívaný jako „šílený mnich“ byl důvěrníkem poslední carské rodiny v Rusku. Podle všeho měl obrovskou moc a určitým kruhům tak samozřejmě překážel. Přežil jeden atentát – bodnou ránu do břicha.

Proto bylo třeba vymyslet něco lepšího. Jeho odpůrci mu podali pětinásobnou dávku jedu, která by sama o sobě zabila silného muže. Jenže s Rasputinem to nic neudělalo. Jeden z jeho nepřátel ho proto raději třikrát střelil.

Ale ani to nestačilo – Rasputin ho chytil a snažil se ho přemoci. Ostatní na něj však začali také střílet a následně ho hodili do ledové řeky.

Tuto vraždu obestírá řada legend, zcela určitě je ale jednou z nejšílenějších.

Tiberius Chracchus
Římský politik z druhého století před naším letopočtem způsobil v republice obrovský zmatek a pohoršení, když se chystal zavést agrární reformy. Svůj plán jednoho dne přišel vysvětlovat do Senátu. Byl si jist svou výřečností a také tím, že když nepochodí, pravděpodobně ho čeká smrt.

Ta ho ale čekala okamžitě. Senátoři na nic nečekali, popadli své židle a všechno další, co bylo po ruce a Tiberia tím umlátili. Pak ho hodili do řeky Tibery. Stovky jeho příznivců čekající před Senátem byly pobity a rozehnány.

Lev Trocký
Mohl být prvním mužem Sovětského svazu, ale v mocenském souboji ho přemohl nechvalně proslulý Stalin. Trocký pak šel do opozice a následně byl vyhoštěn. Nějakou dobu žil v Mexiku, kde přednášel své myšlenky a psal články.

Jednoho dne za ním přišel jistý Ramon Mercader diskutovat jeden z jeho článků. Když se do něj Trocký pohroužil, vzal Mercader sekyru a praštil s ní marxistického myslitele do hlavy.

Bodyguardi to samozřejmě slyšeli a vtrhli do místnosti. Trocký ještě zakřičel: „Nezabíjete toho muže, má zajímavý příběh.“ Následující den Trocký v nemocnici zemřel na následky několika mozkových poškození.

Abraham Lincoln
Jedna z nejznámějších a nejzajímavějších vraž v historii. Slavný americký prezident měl být zabit i se svým viceprezidentem a státním sekretářem. Nakonec se podařilo usmrtit pouze jej, a to pravděpodobně ještě jen díky tomu, že svého hlavního bodyguarda nechal doma.

Vražda proběhla v divadelní lóži. Vrah John Booth si počkal na nejvtipnější část hry, kdy čekal hurónský smích a potlesk. Domníval se, že rána tím bude utlumena.

Nebyla, a když Booth skočil na jeviště řvouce hesla o svobodě, stejně by svůj čin asi neutajil.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 90