Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Maniak: Patnáct let staví ropnou plošinu z párátek

Lidé mají nejrůznější koníčky. Někdo hraje fotbal, jiný luští křížovky a další pro změnu skládá z párátek monumentální stavby.

Nechybí nic
Asi není třeba dodávat, co je nejnáročnější. Dokládá to i příběh mořské ropné plošiny z párátek, který staví vysloužilý těžařský inženýr David Reynolds.

Řekl si, že když už nemůže být na skutečném vrtu, postaví si jeden takový aspoň doma. A trvalo mu to úctyhodných patnáct let. Jeden by se na to v průběhu té doby pravděpodobně vykašlal, ovšem David vytrval a odměnou mu je skutečně autentická kopie vrtu z párátek.

magazin.cz

Na plošině nechybí vůbec nic, což je dáno tím, že David Reynolds zná tato monstra vystavěná uprostřed moří naprosto dokonale. Jeřáby, bedny, plošiny, helipody, hlavní budovy i vlastní vrt – to vše je v párátkové verzi stejné jako v té skutečné. Pochopitelně jen v trochu jiném měřítku.

Radost výrobců párátek
Z pana Reynoldse měli výrobci párátek jistě velkou radost. Na svou stavbu jich totiž spotřeboval přes čtyři miliony, konkrétně 4 075 000. Množství párátek se navíc muselo ještě upravit tak, aby do stavby sedělo. Na každé potom bylo třeba nanést lepidlo, aby drželo s celkem.

magazin.cz

Komunita párátkových stavbařů je z tohoto výtvoru u vytržení. A nejen ona – pan Reynolds za svůj monument minulý týden získal zápis do Guinessovy knihy rekordů. Množstvím párátek totiž překonal předchozí rekord, který držel Titanic z 3,5 milionu párátek.

V průběhu těch patnácti let věnoval David své hračce zhruba 32 000 hodin práce. To je zhruba 1333 dní čistého času, což je více než tři a půl roku nepřetržité práce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 206