Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Hutné dobrodružství v Dragon Age

Svět se opět sklání pod náporem starodávné Nákazy, která vyhřezla ze svých úkrytů pod vedením draka, mocného arcidémona. Jen Šedí strážci mohou zabránit jejím šíření krajem Feralden.

Následovník skvělých her
Tak začíná hráčovo dobrodružství v novém fantasy RPG eposu Dragon Age: Prameny, který nemá na svědomí nikdo menší než kanadské studio BioWare. Ano, přesně to, které pro nás připravilo již takové pecky jako Baldurs Gate, Star Wars: Knights of the Old Republic nebo Mass Effect.

magazin.cz

Na začátku je třeba si zvolit rasu a povolání. Výběr sice není kdovíjak bohatý, ovšem to je plně vynahrazeno skutečností, že na základě výběru jste vrženi do jednoho ze šesti rozdílných rozjezdů. Jinak budete začínat jako lidský bojovník, jinak jako městský elf či mág.

Časem se dobrodružství spojí, ovšem je třeba uznat, že individuální historie nechá hráče příjemně sžít s jeho postavou. Do partičky se brzy přidají další hrdinové, které postupně naberete.

magazin.cz

Parta je vším
S nimi ale není lehké pořízení. Kromě toho, že vám pomáhají v boji, jsou také dosti prostořecí, což je na jedné straně zdrojem kousavých dialogů, na druhé ale hrozí i odchodem ze skupiny, pokud budete činit rozhodnutí, jež nejsou jednotlivým postavám po chuti. A dá rozum, že jejich chuť je značně rozdílná a každý chce zjednodušeně řečeno něco jiného.

magazin.cz

Dragon Age je tak o neustálém vyvažování a činění důležitých rozhodnutí, které se svými důsledky mohou projevit až časem. Rozhodujete se především v častých rozhovorech výběrem rozličných odpovědí. Můžete se chovat jako padouch či dobrák, ovšem často jen těžko poznáte, kam s tou kterou volbou směřujete.

Zásadní součástí Dragon Age jsou propracované taktické boje. Svou postavu sice můžete ovládat přímo, avšak jakmile začne boj, je třeba zadávat nepřímé rozkazy, včetně nejrůznějších schopností, jež si odemknete postupem na další úrovně.

Taktické bitky
A nečiníte tak jen s postavou vlastní, pod kontrolou máte i všechny ostatní členy party, kteří se sice dokáží chovat i samostatně, ale když vezmete věci do rukou, je výsledek jistější. Některé boje jsou opravdu složité, a tak jistě potěší možnost je zapauzovat a rozkazy v klidu rozdělit.

magazin.cz

Asi největší slabinou této jinak velkolepé hry je svázanost jejího světa. Celé dobrodružství je velmi lineární, bez možnosti kamkoliv odbočit. Jistě, najdete tu také vedlejší úkoly nezávislé na hlavní dějové linii – ty by si ale zasloužily lepší rozmístění do prostoru. Takhle je máte v podstatě hned pod nosem.

Horší grafika
Dragon Age je rovněž hrou, která se tváří velmi dospěle. A skutečně, její svět je poměrně temný, nečekejte ale nic radikální odlišného od klasického fantasy. Některé motivy nezapřou inspiraci v Tolkienovi a maskují to akorát značnou mírou brutality a krve.

Grafická stránka hry bohužel nesnese srovnání s aktuální produkcí, což je dáno faktem, že vývoj začal už před pěti lety a poněkud se protáhl. Neznamená to však, že by Dragon Age vypadalo nějak ošklivě – jen nečekejte technické zázraky, na něž jste si v současné době možná už zvykli.

magazin.cz

Dragon Age: Prameny je každopádně úctyhodným RPG počinem, na který si mohou troufnout i méně zkušení hráči, jelikož je hra povede za ručičku a těžší bitvy jistě už nějak ovládnou. Škoda určitých nedostatků, ale i tak jde o velmi dobrou hru.

Výrobce: BioWare
Distributor v ČR: EA Czech
Cena: 1099 Kč (PC verze), 1499 Kč (Xbox 360, PS3)

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36