Tato bizarní myšlenka, kdy mobil „jede“ na světoznámou limonádu, se zřejmě brzo stane realitou, vývojáři totiž nyní pracují na tomto konceptu.
Nápad vyšel z hlavy Daizi Zhenga jako součást jeho závěrečného projektu při studiu na vysoké škole. Válcovitý design koresponduje s tvarem plechovky a vršek se závitem zároveň usnadňuje případné doplňování slazené limonády.
Cukr je v tomto případě velice důležitý, právě ten totiž bio baterie využije a vygeneruje potřebnou elektrickou energii. Rozloží molekuly glukózy pomocí enzymů a uvolní tak molekuly vodíku. Energie, stejně jako u ostatních palivových článků, vzniká tokem elektronů mezi anodou a katodou. Vedlejším produktem je pouze voda a kyslík.
Podle Zhenga má netradiční zdroj energie výhodu v delší výdrži na jedno nabití, a to až čtyřnásobně než konvenční lithiové baterie. Na nákup limonád je zatím ještě brzo, technologie je zatím stále ve vývoji. Na stejném principu pracující baterie, která byla představena v roce 2007 firmou Sony, dokázala vyprodukovat jen malé množství energie postačující pouze na vytočení čísla. Nicméně Zheng věří, že životaschopnosti dosáhne bio baterie během pěti let.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 56