Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Americká armáda se pouští do létajících aut

V Pentagonu mají plány na sci-fi auta.

Možná se konečně schyluje k tomu, co mnozí autoři science fiction literatury předpovídají už léta. V dohledné době bychom se skutečně mohli dočkat létajících aut.

Chce ho armáda
Na jejich vývoji totiž pracuje americká armáda. A jak známo, právě armádě vděčí lidstvo za spoustu vynálezů, které se pak použily v běžném životě.

Američané létající auta chtějí jako prostředek, který by vyplňoval mezeru mezi vozidlem a helikoptérou. Vojákům by měl umožnit dosáhnout cíle ve středních vzdálenostech přesnějším způsobem.

Projekt, kterému se v armádním kruzích přezdívá Transformer nebo zkráceně TX, by měl být schopný rychlého stažení, pakliže bude situace v místě eskalovat.

Bez pilotního průkazu
Létající auto by mělo být čtyřmístné a mít podobu armádního vozidla. Bude to tedy takové létající humvee.

Žádný z pasažérů přitom nemusí být pilot. TX dokáže vzlétnout a přistát automaticky. Řízení ve vzduchu by se přitom nemělo zásadně lišit od toho pozemního. Stroj nemá být hlučnější než obyčejné auto či jednomotorová helikoptéra.

Pro armádu má Transformer tu výhodu, že jí umožní snadno překonávat členitější terén či vodní hladiny. Nebude nutné je objíždět.

Aktuální plány mluví o tom, že by první prototypy mohly být hotové do čtyř let.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 26