Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Auto, které můžete ovládat mobilem

Nissan konečně zrealizoval vděčný nápad.

Ne, nový nissan není možné ovládat tím způsobem, že byste jezdili prstem po displeji telefonu a tím auto řídili. To by bylo přeci jen příliš nebezpečné a zřejmě to ještě nějakou dobu zůstane jen v rovině přání autorů science fiction.

Nabití i klimatizace
Co už tu ale je, to je Nissan LEAF, jehož jednotlivé prvky vyjma řízení můžete ovládat prostřednictvím chytrého telefonu, jako je třeba iPhone nebo HTC Desire.

magazin.cz

Pomocí telefonu můžete s autem komunikovat, ať už jste zrovna venku nebo uvnitř. Tento nissan jezdí na baterii, takže můžete například na dálku zjistit, nakolik je nabitá, případně si nechat poslat zprávu, až se vůz dobije.

Pokud víte, že se do auta dostanete třeba za čtvrt hodiny, můžete si ho nechat na dálku vychladit nebo zahřát. Také klimatizace totiž komunikuje s telefonem a vytvoří vám v autě teplotu, kterou si dopředu poručíte.

První dostupné auto na baterky
Navigace v samotném autě je vybavena přijímačem, který identifikuje síť stanic, kde si můžete nechat vůz nabít. Těch zatím na světě mnoho není, ale do budoucna je to příjemná funkce.

Nissan LEAF má být na jedno nabití schopný ujet 160 kilometrů. Maximální rychlost se pohybuje někde u 140 kilometrů za hodinu.

Auto s nulovými emisemi by mělo být k dispozici v roce 2011 za cenu zhruba 600 000 Kč. Pokud se to skutečně podaří, bude tvrzení Nissanu, že jde o první elektrické auto, které si můžete dovolit, oprávněné.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 31