Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slávistický maskot Max / foto: Korzo

Slavia objevila před sto lety puk. Teď se dočkala knihy

Před stoletím se sedmičlenný reprezentační tým zemí Koruny české vydal do francouzského Chamonix, kde se Češi vůbec poprvé seznámili s kanadským hokejem hraným s pukem.

Protože až na jedinou výjimku tehdy šlo výhradně o hráče pražské Slavie, odehrálo mužstvo na ledě pod horou Mont Blanc turnaj, který se konal v lednu 1909, nikoli v reprezentačních, ale ve slávistických dresech.

Poté slávisté začali šířit jako náš první klub kanadskou podobu hokeje v Čechách, na Moravě i na Slovensku.

magazin.cz

Lva ve znaku adoptovali
"Zhruba po uplynutí století jsme přijali tradičního lva, který symbolizuje naši zemi, do slávistického klubového znaku. Bereme to vlastně tak trochu jako splacení čestného dluhu, který česká reprezentace vůči Slavii měla od památného roku 1909. Vždyť tehdy hrála v našich klubových dresech," konstatoval marketingový manažer HC Slavia Praha Jan Kratochvíl.

Lev se tak stal součástí klubového znaku, zápasy Slavie doprovází maskot ve lví podobě jménem Max, v jehož "kůži" vystupuje na ledě i v hledišti bývalý hokejista a velký fanda Slavie Michal Hužvár.

Navíc pak sešívaní hokejisté na dálku adoptovali Maxe, samce lva indického, v pražské zoo.

110 let ve vazbě
Tuto a spoustu dalších zajímavostí najdou čtenáři v nové reprezentační publikaci Červenobílá ledová síla. Autor Aleš Pivoda v ní dokumentuje 110 let trvání HC Slavia Praha, který je nejstarším hokejovým oddílem v naší zemi.

Kmotry knihy se stali mimo jiné Vladimír Růžička, ikona slávistického hokeje, olympijský vítěz z Nagana 1998, dnes generální manažer a trenér, dále mistr světa z roku 1972 Richard Farda a význačný český kardiochirurg Jan Pirk.

Bezprostředně po křtu se uskutečnila autogramiáda. Fanouškům knihu podepisovaly kromě Vladimíra Růžičky a Richarda Fardy i další výrazné osobnosti moderních dějin slávistického hokeje - Josef Beránek, Milan Antoš, Michal Sup a Petr Kadlec.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1