Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační fotozla / foto: sxc.hu

8 fascinujících zajímavostí o zlatě

Víte, kde je nevíc zlata na Zemi?

Zlato je cenný kov, který se stal synonymem bohatství. Po staletí i v současnosti platí zlato za jednu z nejbezpečnějších investic. Celosvětové následky hospodářské krize tlačí jeho cenu několik posledních měsíců neustále nahoru. Zkrátka, mít zlato se vyplatí.

Ale co my, kteří místo trezoru plných zlatých cihel máme jeden řetízek a dva prstýnky (z toho jeden po babičce)? Nám nezbude, než se blýsknout alespoň vědomostmi o zlatě.

Zlato je pravděpodobně prvním kovem, který se naučil pravěký člověk zpracovávat. V Bulharsku byly nalezeny zlaté šperky, které archeologové datovali 4000 let před Kristem, tedy do věku, jemuž jsme si zvykli říkat doba kamenná.

V 7. století př. n. l. jeden italský zubař použil zlatý drát, aby zafixoval pacientovi falešný zub. Od počátku šestnáctého století bylo zlato doporučováno jako výplň dutin v zubech.

Tento vzácný kov je prakticky nezničitelný. Takže se dá skvěle recyklovat. Odhaduje se, že 85% všeho zlata nalezeného v minulosti se používá do dnešních dnů.

magazin.cz

Zlato má velice dobrou kujnost a tvárnost. Pro ilustraci: třicet gramů zlata by se dalo natáhnout do délky 80 kilometrů o tloušťce pět mikronů, což je zhruba jedna desetina tloušťky lidského vlasu.

Lunární modul kosmické lodi Apollo 11 byl pokryt zlatou fólií, která měla posádku chránit před radiací. Dokonce i dnes jsou helmy pro astronauty potažené tenkou membránou ze zlata, která má za úkol chránit oči kosmonautů před intenzivním slunečním světlem.

magazin.cz

Všechny účinné metody těžby zlata velice poškozují životní prostředí. Jednou z metod je tzv. amalgační způsob, při němž se do vzduchu uvolňuje velké množství rtuti, při hydrometalurgickém způsobu se zase používá kyselina dusičná nebo alkalické kyanidy. Rýžováním, které je neškodné, se už moc zlata získat nedá.

Na světě se nejvíce zlata skrývá v oceánech, odhaduje se, že ho může být až sto milionů tun. Bohužel ještě nebyla vynalezena metoda, která by dokázala z oceánů zlato extrahovat.

Ale v porovnání s vesmírem je to pouze kapka v moři. Podle dat, které poslala družice NEAR v roce 1999, se jen na asteroidu, jenž dostal bájné jméno Eros, nachází více zlata, než lidé za celou svou existenci dokázali vykutat ze Země. Bohužel opět nevíme, jak jej ve vesmíru těžit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3