Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Astronomové zřejmě objevili diamantovou planetu

Britsko-americký tým vědců objevil první planetu s ultravysokou koncentrací uhlíku. Terén této skalnaté planetky pravděpodobně tvoří diamanty nebo grafit.

"Kdybychom se tam dostali, zřejmě bychom viděli pohoří a kontinenty z diamantů," vysvětlil vedoucí týmu dr. Nikku Madhusudhan reportérům BBC.

Zázrak přesnosti
Astronomům se podařilo zachytit termální radiaci (teplo) planety vzdálené 1200 světelných let pomocí Spitzerova vesmírného teleskopu agentury NASA. Z této informace vypočítali složení atmosféry nového objektu. Pozoruhodné zjištění, které otevírá další otázky ohledně formování planet, pak představili v článku v listu Nature.

"Tato planetka je tisíckrát méně zřetelná než planeta, kolem níž obíhá. Vědcům se tedy při měření podařil pravý zázrak přesnosti. To, že nám jsou schopni říct cokoliv o složení tohoto objektu, je opravdu fantastické," řekl k objevu dr. Marek Kukula z Královské observatoře v Greenwichi.

Vědci dosud objevili více než 500 planet obíhajících kolem jiných objektů. Těmto satelitům se říká exoplanety. Až donedávna však nebylo možné zjistit jejich složení.

Plynový gigant z uhlíku
Nová planeta, nazvaná Wasp 12b, je první těleso svého druhu, na němž je více uhlíku než kyslíku. Je to takzvaný plynový gigant, podobně jako Jupiter. Povětšinou je tvořen vodíkem, ale jádro se sestává z uhlíku v podobě diamantů, grafitu či jiných forem, dost možná v plynném skupenství.

"Teoretické studie ukazují, že na planetách tohoto typu převládají diamantové a grafitové horniny. To by znamenalo, že velká část hor je tvořena diamanty a i samotné kontinenty jsou na diamanty bohaté," domnívá se dr. Madhusudhan.

Na těchto kuriózních exoplanetách zřejmě není voda. Pokud tedy převládají dostatečně vysoké teploty, nejrozšířenější kapalinou na jejich povrchu je zřejmě nějaká sloučenina bohatá na uhlík, jako například asfalt.

Nový pohled
Dosud se předpokládalo, že když se tvořily planety v našem solárním systému, bylo k dispozici značné množství vody.

U planetky Wasp 12b to tak evidentně nebylo. Samotná existence této podivné "diamantové planety" tedy vědce nutí zamyslet se nad tím, zda jejich představa o vzniku vesmíru kolem nás opravdu odpovídá skutečnosti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 11