Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

OnLive: nový herní rozměr

Nová online služba nabízí hraní top titulů bez nutnosti vlastnit nadupaný hardware.

Jak by se vám líbilo zahrát si nejnovější 3D akční hru bez nutnosti kupovat drahou výkonnou herní mašinu nebo konzoli? To je jistě snem mnoha hráčů. A právě služba OnLive by se měla stát prostředníkem k vyplnění takového snu – nabízí totiž hraní aktuálních top titulů jen prostřednictvím online klienta.

magazin.cz

Streamování her
Technologie funguje v podstatě na základě složitější varianty streamování videa. Na vzdáleném serveru spustíte hru, kterou v reálném čase zpracovává skupina supervýkonných strojů, a na vašem počítači se v jednoduchém klientu přehrává výsledný obraz. Hru pak hrajete zcela normálním způsobem. Výhodou pochopitelně je, že pro spuštění i těch graficky nejnáročnějších her – například střílečka Crysis – vám stačí docela obyčejný netbook s nainstalovanou službou OnLive.

Se službou je pochopitelně spojena jedna hlavní nevýhoda: vysoký požadavek na rychlost a stabilitu připojení k internetu. Specifikace doporučují nejméně připojení o rychlosti 5 Mbps a softwarový klient vám dokonce službu neumožní spustit, pokud se připojujete bezdrátově.

magazin.cz

Jaký je herní zážitek?
Video běží v rozlišení 1280 × 720 pixelů, což sice není top kvalita, nicméně na slušné hraní to postačuje. Podle amerických testů grafika vypadá více než dobře, jen v některých detailech může být poněkud rozostřenější nebo se v ní objeví artefakty v případě kolísání rychlosti připojení. Odezva na pokyny myši nebo herního ovladače je velmi svižná, a proto lze herní zážitek srovnat s lokálním hraním.

V nabídce služby OnLive zatím naleznete omezený výběr relativně nových her, mezi nimiž jsou takové pecky jako Mafia II, Borderlands, Prince of Persia: The Forgotten Sands nebo Splinter Cell: Conviction. Nabídka časem pochopitelně poroste. Oceníte také, že aktuální pozice se ukládají přímo na server, do hraní se tedy můžete pustit na jakémkoli počítači a pokračovat tam, kde jste skončili. OnLive umožňuje i standardní sociální interakci s ostatními hráči doplněnou možností sledování výsledků jiných hráčů v reálném čase.

magazin.cz


Platební model

Služba je zatím dostupná pouze v USA, nicméně do Evropy by se snad měla také brzo dostat. Již se chystá spuštění pro Velkou Británii, kde si vše vzal pod patronát Britský Telecom. Registrace účtu je zdarma, stejně tak jako třicetiminutové trial hraní každého titulu. Platí se jen za konkrétní hry, kde si kupujete licenci k hraní na tři, pět, nebo neomezený počet dní. Cena se pohybuje v rozmezí šest, nebo devět dolarů za zkrácené hraní, až po plnou obchodní cenu za neomezený přístup.

Kromě softwarového klienta firma za 99 dolarů nabízí také tzv. mikrokonzoli s herním ovladačem, kterou lze připojit k televizi. K hraní potom už nepotřebujete žádné jiné zařízení. Navíc společnost jedná s různými výrobci elektroniky o zabudování služby OnLive přímo do televizorů. Zatím se podařilo navázat spolupráci s firmou Vizio, jež službu hodlá instalovat do svých HD televizí a některých mobilních zařízení.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4