Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Sony

Sony představila novou kapesní konzoli

Společnost Sony se veřejnosti pochlubila s nástupcem kapesní konzole Playstation Portable (PSP).

Spekulace ohledně nové kapesní konzole od Sony se definitivně potvrdily na akci PlayStation Meeting 2011, kde společnost oficiálně odhalila handheld pracovně označený jako NGP (Next Generation Portable). Nová generace má hráče ohromit dotykovým ovládáním a především svým výkonem srovnatelným s PlayStation 3.

magazin.cz

Tenká konstrukce
Do elegantně štíhlé konstrukce se designérům podařilo spolu s grafickým čipem vtěsnat čtyřjádrový procesor, který je podle některých vyjádření až čtyřikrát výkonnější než u současných handheldů. Vysoce kvalitní obraz nabízí pětipalcový OLED displej s rozlišením 960 × 544 pixelů a dotykovými funkcemi. Ovládání her se více přiblíží klasickému DualShocku z velké konzole PlayStation 3, neboť kromě standardních směrových a funkčních tlačítek nabízí i dvě analogové páčky.

Zajímavou novinkou je umístění speciálního dotykového padu na zadní stranu přístroje, který má podle tvůrců navodit dojem 3D ovládání. Jeho fungování vývojáři předvedli v praxi na hře Uncharted. Jakmile se hlavní hrdina Drake chopil provazu, samotné šplhání vzhůru prováděl hráč na konzoli střídavým posouváním prstů obou rukou po zadním panelu. V ovládání hraje roli taktéž gyroskop, takže se můžete spolehnout, že jakmile se Drake bude houpat na laně nad propastí, musíte mávat konzolí jak šílení, abyste ho dostali na druhou stranu.

magazin.cz

Herní nabídka
Nové hry už nenajdete na optických discích UMD, jako tomu bylo v případě PSP, ale na zbrusu nových médií, o nichž se však zatím Sony nevyjádřila. Jisté je, že velký důraz bude kladen na propojení s on-line službami PlayStation Network. Mezi startovními hrami by se měly objevit nové pecky v oblíbených herních sériích – Killzone, Call of Duty, Little Big Planet, Uncharted nebo Resistance.

Podle vyjádření Hidea Kojimy, duchovního tvůrce slavné akční série Metal Gear Solid, by díky výkonnosti a celkové koncepci NGP neměl být problém vytvářet porty her z PlayStation 3, což Hideo doložil ukázkou čtvrtého dílu své série. Můžeme se tedy těšit na to, že i řada dalších vývojářů transformuje vlastní herní tituly na nový handheld.

magazin.cz

Datum uvedení na trh i koncovou cenu zatím halí tajemství. Spekulace hovoří o konci letošního roku a ceně nepřesahující 600 dolarů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3